Annons

HEJ KARIN ALFREDSSON!

medverkar

Hur känns det att få möta Books & Dreams-publiken?

– Roligt. Det är länge sedan jag hade en ny bok, och var ute och pratade om mina böcker, så det känns spännande – och lite pirrigt.

Efter flera år som biståndschef i södra Afrika är du nu tillbaka som författare till dina läsares stora glädje!
– Att skriva skönlitterärt är svårt, och roligt, men minst lika roligt tycker jag det är att göra research så att fantasin har något att ta spjärn emot. I det här fallet en afrikansk verklighet.

Skrik tyst så inte grannarna hör är din första bok på sex år, hur vill du kort sammanfatta handlingen?
– I ett hus i Lusaka, Zambia bor det svenska biståndsarbetarparet och deras kock med flickvän. Våldet växer bakom murarna, liksom tystnaden. Tills en oväntad utväg öppnar sig…

Ett av de aktuella teman i boken är just bistånd, hur har dina år i Afrika påverkat ditt författarskap?
Jag har lärt mig mycket om zambiers vardag och sätt att tänka, och en hel del om biståndets utmaningar. Jag hoppas kunna berätta om verkligheten, mitt i fiktionen. Och – än en gång – understryka hur mycket mer som förenar oss människor än det som skiljer.

Vad gör du i sommar och vad läser du helst i hängmattan?
– Vi har köpt ett fritidshus i Sörmland och utforskar nya omgivningar. Hängmattan från Guatemala har precis hängts upp mellan två äppelträd. Där läser jag Helena Thorfinns Den som går på tigerstigar och Agneta Pleijels Doften av en man. Och flera nyutkomna deckare. Jag sitter numera i Svenska Deckarakademin.

Hjälp Läkarmissionen att rädda livet på gravida kvinnor och deras bebisar!

collageLM

För många av oss i Sverige är en säker förlossning en självklarhet, likaså att snabbt erbjudas vård om komplikationer i graviditeten uppstår. Men så är det tyvärr inte för alla och runt om i världen dör det gravida kvinnor helt i onödan för komplikationer som hade kunnat lösas om de hade upptäckts i tid. En som det hade kunnat gå riktigt illa för om hon inte snabbt hade fått vård under sin förlossning är artisten Jessica Andersson.

– Den nionde oktober 2002 födde jag min son Liam. Och efter en förlossning som kändes som en evighet så var jag starkast i världen och så stolt över att ha fött fram min fina, friska pojke.

Så berättar Jessica Andersson i Läkarmissionens film inför mors dag. Men när bebisen var ute slutade Jessica aldrig att blöda. Det visade sig att livmodern hade spruckit, läget var kritiskt och om inte Jessica snabbt hade fått riktigt bra hjälp på sjukhuset, hade hon inte överlevt. Se hela filmen här.

Nu kan du hjälpa en fattig kvinna i DR Kongo, där mödradödligheten är som störst, att överleva genom att ge henne en säker förlossning. Köp en mors dag-present som räddar liv för bara 150 kr. SMS:a MORSDAG till 729 72 så får du ett gåvokort direkt till din mobil. Du kan också betala med kontokort eller swish.

LÄS MER HÄR!

SE BILDERNA FRÅN CRIMETIME GOTLAND 2017

Vilka dagar! Vilken deckarfest! Se alla fantastiska bilder från Crimetime Gotland 2017, den 3–5 augusti i Visby. Stort tack till alla er besökare och författare, volontärer, bokförlag och samarbetspartners som gjorde festivalen möjlig! Foto: Karl Melander

SE BILDERNA HÄR!

 

 

Books & Dreams stora höstkvällar!

Nytt kollage B&D höst1

BOKA DIN BILJETT TILL BOOKS & DREAMS HÖSTKVÄLLAR

Christer Björkman & Karin Alfredsson är nu klara!

Varmt välkommen till höstens stjärnspäckade Books & Dreams-kvällar i Stockholm och Göteborg. Bland de gästande författarna märks Jens Lapidus, Ebba von Sydow, Tomas Ledin, Lotta Gray och norska författaren Anne B. Ragde med flera. Nu är även Christer Björkman och Karin Alfredsson klara!Det blir en helkväll med personliga författarsamtal under ledning av Carina Nunstedt och Josefine Sundström. I biljetten ingår även vin & tilltugg, fina utlottningar, möjlighet att köpa signerade böcker och alla får en välfylld goodiebag vid kvällens slut. Fler författare tillkommer inom kort.BOOKS & DREAMS, OSCARSTEATERN, STOCKHOLM 
NÄR: Tisdag 19 september 2017, kl 18.00–21.30. Insläpp kl 17:30.
VAR: Oscarsteatern, Kungsgatan 63, Stockholm.
KLARA FÖRFATTARE: Folkkära artisten Tomas Ledin (Inte ett moln så långt ögat kan nå), biografiaktuella Lotta Gray (Himlen kan vänta), deckarstjärnan Emelie Schepp (Pappas pojke), feelgooddrottningen Åsa Hellberg (Sonjas andra chans),storycoachen och inspiratören Katrin Sandberg (Hitta din sanna story) och stilsäkra kollegorna Ebba von Sydow och Emilia de Poret (Säker stil – 101 stiltips)

BOOKS & DREAMS, STORA TEATERN, GÖTEBORG
NÄR: Torsdag 28 september 2017, kl 18.00–21.30. Insläpp kl 17:30.
VAR: Stora Teatern, Kungsparken 1, Göteborg.
KLARA FÖRFATTARE: Biografiaktuella artisten och TV-personligheten Christer Björkman (Generalen), journalisten och författaren Karin Alfredsson (Skrik tyst så inte grannarna hör), deckarkungen Jens Lapidus (Top dogg), norska succéförfattaren Anne B. Ragde (Det finns alltid förlåtelse), feelgooddrottningen Åsa Hellberg (Sonjas andra chans) samt storycoachen och inspiratören Katrin Sandberg (Hitta din sanna story). 
*Isabella Löwengrip och Pingis Hadenius har tyvärr ställt in sin medverkan.

BILJETTER: Pris 395 kr för en biljett (inklusive bokningavgift). Mat, vin, mingel och fin goodiebag ingår.
I samarbete med Bokfabriken, Forum, Harper Collins, Wahlström & Widstrand, Bonnier Fakta, Yourlife Books och Läkarmissionen

 

BOKA STOCKHOLM 19/9 HÄR! BOKA GÖTEBORG 28/9 HÄR!

EARLYBIRD-ERBJUDANDE!

Fin boka-tidigt-rabatt: Köp 3 biljetter men betala endast för 2 på höstens helkvällar i Stockholm och Göteborg! Pris 780 kr respektive 775 kr för 3 biljetter, inklusive bokningsavgift (ordinarie pris för 1 biljett är 395 kr). Ange koden EARLYBIRD vid bokning. Erbjudandet gäller till och med den 30/6. OBS! Begränsat antal platser. 

BOKA STOCKHOLM 19/9 HÄR!

BOKA GÖTEBORG 28/9 HÄR!

EXKLUSIV PÅSKKAMPANJ – FÅ HÄXAN PÅ KÖPET!

Nio månader tog boken att skriva och slutresultatet blev en gastkramande deckare på 1,2 miljoner tecken – i boksidor räknat 650 sidor. Häxan är den tionde delen i Camilla Läckbergs omåttligt populära Fjällbackaserie som älskas världen över. Än en gång får vi följa författaren Erica Falck och polisen Patrik Hedström i deras kamp för att hitta svaren på ondskans mysterier.

Du som bokar valfritt festivalpass för 1, eller alla 3 dagar senast annandag påsk, den 17 april, får boken på köpet (värde 249 kr). Ange LACKBERG i rutan för kupongkod.

LÄS MER & BOKA crimetimegotland.se.

 

B&D 7 MARS: Feelgood, spänning, yoga och stora drömmar!

Detta bildspel kräver JavaScript.

BOOKS & DREAMS FÖRFATTARKVÄLL 7 MARS

Hurra, vilken vårkväll det blev! Tisdagens stjärnspäckade Books & Dreams-föreställning kickstartade våren med en blandning av skön feelgood, spänning, yoga och stora drömmar.

På scenen gästades vi av nya feelgood-stjärnan Eli Åhman Owetz (Hemma hos Bettan) som charmade publiken med sina sköna 50-talistkaraktärer och välbekanta retroblinkningar. Stefan Ahnhem (Arton grader minus) har snabbt blivit en ny stjärna på deckarhimlen. Hans två första prisbelönta böcker har sålt i över 200 000 exemplar i Sverige och rönt stora framgångar utomlands. Nu gästade han oss för att berätta om hans tredje gastkramande kriminalroman. I en inspelad videointervju från Dallas berättade författaren Glennon Doyle Melton (Love Warrior) om sin hyllade memoar och NY Times-bästsäljare som valdes ut av Oprah valde ut den till favorit i sin bokklubb. Nu kommer den äntligen på svenska. På plats var även entreprenören, författaren och tv-personligheten Paolo Roberto (Paolos yoga) som fastnade för yogan under en resa till Indien för 13 år sedan. I boken guidar han både nybörjaren och den vana utövaren till ett rikare yogaliv, dessutom fick Books & Dreams programledare Carina Nunstedt testa på en av övningarna ur boken. På tal om yoga så fick vi även möta Petra Bachmann, designer för Ellos och Sense of Karma, en helt ny klädkollektion med fina, följsamma yogaplagg. Under kvällen hade vi även vår samarbetspartner Läkarmissionen på plats. Eva Nordenstam berättade om könsstympning, som är en ohygglig verklighet för många flickor i Kenya och Läkarmissionens hårda arbete för att förhindra att fler flickor utsätts.

I pausen bjöds det som vanligt på mat, vin och boksignering. Dessutom fick vi även besöka Sense of Karmas fina monter och se den nya yogakollektonen och provsmaka Richard Juhlins fantastiskt goda alkoholfria bubbel.

Andra akten inleddes med spänningsduon Camilla Grebe och Paul Leander Engström (Den sovande spionen). De lärde känna varandra under studietiden på Handelshögskolan, men det skulle dröja 25 år innan de bestämde sig för att skriva ihop. Detta är den tredje delen i deras hyllade Moskva Noir-trilogi. Med utgångspunkt i sitt eget liv har Birgitta Ohlsson (duktiga flickors revansch) skrivit ett engagerande försvarstal till prestationsprinsessorna. Efter endast några veckor i bokhandeln har sålt i över 10 000 exemplar och är den senaste tidens stora boksnackis. Kvällens Grand final var ingen mindre än folkkära tv-personligheten och författaren Agneta Sjödin (Från hjärtat), som menar att vi måste sprida mer kärlek. I sin inspirationsbok uppmanar hon oss att bli bättre medmänniskor.

TACK till alla fantastiska författare, gäster och samarbetspartners. Vi ses i höst igen – ringa in den 19/9 och 28/9 i kalendern redan nu! Då besöker vi Stockholm respektive Göteborg för två oförglömliga helkvällar.

Möt hyllade spänningsduon på Books & Dreams-kvällen den 7 mars!

MÖT HYLLADE SPÄNNINGSDUON DEN 7 MARS!

Hur känns det att få möta B&D-publiken?

– Det är alltid fantastiskt att få träffa läsare, det är ju för dem vi skriver!

Ni är nu aktuella med Den sovande spionen, den tredje delen i er Moskva noir-trilogi. Sammanfatta handlingen kort!
– Den sovande spionen är en klassisk spionthriller som utspelar sig i Sverige, i nutid. Vår hjälte, Tom Blixen, återvänder till Stockholm efter många år i Ryssland för att arbeta för ett svenskt energibolag. Bolagets vd insjuknar hastigt i dödlig poloniumförgiftning, samtidigt som Sveriges största kärnkraftverk utsätts för sabotage. Misstankarna riktas genast mot Ryssland. Tom måste försöka avvärja en internationell konflikt och stoppa en kärnkraftskatastrof.

Hur är det att skriva i par? 
– Det är för det mesta väldigt kul! Man kan peppa varandra och det är också lättare att lösa kreativa problem när man är två.

Vad gör ni i vår?
– Camilla skriver på sin tionde bok och Paul har stort fokus på sin stiftelse, The World We Want (theworldwewant.se), som arbetar med frågor för att skapa varaktig förbättring för människor, djur och miljö på några av de svåraste platserna på jorden.

Möt yogaboksaktuella Paolo Roberto på nästa helkväll!

paolos

Hej Paolo! Hur upptäckte du yogan?
– Jag har hållit på väldigt länge med yoga. Tror jag köpte min första yogabok när jag var sexton. Men hittade väl hem på riktigt för tretton år sedan under en resa till Indien.

Du är nu aktuell med ”Paolos yoga”, för vem är boken skriven?
– För alla! Dels de som har hållit på ett tag, men som behöver lite mer fysiska utmaningar i sin yoga. Men den är också skriven för den som aldrig har provat och som behöver stretcha ut eller kanske vill komma tillrätta med sitt ryggont. Den som verkligen inte tror att den behöver yoga brukar vara den som verkligen drar nytta av den. Att säga att man är för stel för att hålla på med yoga är ungefär som att säga att man är för smutsig för att ta en dusch.

Bästa tipset för nybörjaren?
– Bästa tipset är att tänka att yoga inte är tortyr. Så pressa och tvinga inte kroppen utan älska kroppen så kommer den älska dig tillbaka. Yoga är lika mycket mental träning som fysisk.

Vad inspireras du av?
– Jag inspireras av det mesta, en tavla, något jag läser eller en byggnad jag ser. Jag har lätt för att bli inspirerad, tänka kreativt och få nya idéer.

Möt Paolo Roberto, Agneta Sjödin, Birgitta Ohlsson med flera på Books & Dreams flora författarkväll den 7 mars på Oscarsteatern.

B&D 7 MARS: Möt feelgoodaktuella Eli Åhman Owetz!

eli

Hej Eli! Vem är du?

– Jag är författare och journalist, 54 år, som efter många år i tidningsbranschen nu bestämt mig för att försöka undvika att vara anställd och bli en fri människa. För tre år sedan lämnade min man och jag Solna och flyttade ut till gården där jag växte upp (är bonddotter) och som tidigare var vårt fritidshus. Jag försöker göra en resa liknande den som huvudpersonerna i min roman Hemma hos Bettan gör. Göra något nytt efter 50, flytta till landet, leva enklare. Jag försörjer mig nu på att skriva romaner, översätta deckare och ta frilansuppdrag.

 

Grattis till nya boken Hemma hos Bettan, hur vill du beskriva den?

– Som en roman om vänskap, kärlek och om känslan av att ännu vara 14 år inuti men samtidigt ses som för gammal på sin arbetsplats. Det är en feelgood-roman med humor men också med en botten av allvar. Och med en massa 70-talsreferenser, förstås. Allt från persikor med vispgrädde till milslånga skjortkragar och Status Q på kassettbandspelaren.

 

För vem är boken skriven? 

– Jag har skrivit den med mina generationskamrater i tankarna, 50-60-talisterna. Det skrivs inte så många böcker om folk som heter Bettan, Matte och Carina. Det finns ”gran-lit” och pensionärsrånare etc men jag tycker att just vår generation, lite yngre, är underrepresenterad. Och de i min egen ålder som hunnit läsa boken är väldigt glada över den. Men det allmänmänskliga, och drömmen om att bryta upp och göra nya saker, och humorn, hoppas jag att även yngre och äldre läsare ska gilla. Och så retroreferenserna, förstås.

 

Ditt bästa feelgoodtips?

– Oj, nu kom ni på mig. Jag läser själv mest deckare…. Utom när jag reser, då plockar jag åt mig pocketar på engelska som har rosa och ljusblå omslag och snirklig titel och känns som godis. Den enda feelgood-roman som jag verkligen fastat för det senaste året är Christoffer Holsts Mindfulness för losers, och det säger jag INTE för att den också är utgiven på mitt förlag utan för att jag skrattade mycket och hoppades så intensivt att huvudpersonen skulle välja rätt i slutet av boken och för att språket var njutbart. Så, om man får säga en förlagskollega, då är det mitt feelgood-tips.

 

Vad gör du i vår? 

– Jag skriver klart den fjärde och sista delen i Anna-Lisa-serien, åker på London till semester och börjar måla om huset så fort temperaturerna tillåter. Och översätter. Och börjar med synopsis till romanen jag ska börja skriva i höst.