Hej Karin Alfredsson!

medverkar

Hur känns det att få möta Books & Dreams-publiken?

– Roligt. Det är länge sedan jag hade en ny bok, och var ute och pratade om mina böcker, så det känns spännande – och lite pirrigt.Efter flera år som biståndschef i södra Afrika är du nu tillbaka som författare till dina läsares stora glädje!
– Att skriva skönlitterärt är svårt, och roligt, men minst lika roligt tycker jag det är att göra research så att fantasin har något att ta spjärn emot. I det här fallet en afrikansk verklighet.

Skrik tyst så inte grannarna hör är din första bok på sex år, hur vill du kort sammanfatta handlingen?
– I ett hus i Lusaka, Zambia bor det svenska biståndsarbetarparet och deras kock med flickvän. Våldet växer bakom murarna, liksom tystnaden. Tills en oväntad utväg öppnar sig…

Ett av de aktuella teman i boken är just bistånd, hur har dina år i Afrika påverkat ditt författarskap?
Jag har lärt mig mycket om zambiers vardag och sätt att tänka, och en hel del om biståndets utmaningar. Jag hoppas kunna berätta om verkligheten, mitt i fiktionen. Och – än en gång – understryka hur mycket mer som förenar oss människor än det som skiljer.

Vad gör du i sommar och vad läser du helst i hängmattan?
– Vi har köpt ett fritidshus i Sörmland och utforskar nya omgivningar. Hängmattan från Guatemala har precis hängts upp mellan två äppelträd. Där läser jag Helena Thorfinns Den som går på tigerstigar och Agneta Pleijels Doften av en man. Och flera nyutkomna deckare. Jag sitter numera i Svenska Deckarakademin.

Kommentera