”Ingen jävel är perfekt”

Magdalena-Graaf

Hennes självbiografiska debut Det ska bli ett sant nöje att döda dig har sålt i över 150 000 exemplar. Nu är programledaren, bloggaren, författaren och fyrbarnsmorsan Magdalena Graaf aktuell med sin andra, träffsäkra och humoristiska bok,  Mitt perfekta liv. ” Jag har blottat mina skavanker, klart att det är lite läskigt.”

Hur skulle du vilja beskriva boken? Vilka reaktioner har du fått hittills?
Mitt perfekta liv är för alla kvinnor (och män) som brottas med dåligt samvete över att inte lyckas hålla reda på varenda fotbollsträning, göra näringsrika matsäckar och samtidigt hålla sig i trim och vara eldiga älskarinnor – ni duger hur bra som helst ändå. Ingen jävel är perfekt. Hittills har  jag fått jättefina omdömen – vilket jag är jätteglad över! Jag har ju blottat mina skavanker och det är klart att det är lite läskigt.

Varför blev det en bok?
– Vi läser statusuppdateringar om lyckliga ytor. Perfekta familjer och kärleksfulla män. Alltid lika vackra. Jag vill krossa den fasaden och visa att allt inte är så perfekt. Därför blev det en bok. Titeln Mitt perfekta liv är väldigt ironisk.

Varför tror du att det är så vanligt att vi kvinnor brottas med dåligt samvete? Hur ska vi göra för att sluta?
– Vi har så höga krav på oss själva. Vi ska göra karriär, vara vackra, alltid ge våra barn hemlagad och näringsrik mat och dessutom vara eldiga älskarinnor. Det går inte! Och det gör oss framförallt inte lyckliga. Jag tror att vi måste lära oss att inse att ingen är perfekt men att vi duger mer än väl ändå.

Vad gör du när du vill vara extra snäll mot dig själv?
– Då äter jag extra god mat (jag älskar god mat!) och tar ett glas gott vin. Gärna tillsammans med min man. Och gärna utan barn, (just då iallafall).

I vilka stunder kan du känna att livet är ganska perfekt trots allt?
– När det är städat hemma (händer nästan aldrig), jag är nyduschad (händer ibland) och ungarna sover (alltid för sent).

Din ärlighet och humor inspirerar många, både genom din välbesökta blogg och nu genom din bok. Vilka kvinnor inspireras du själv av?
– Min mamma! Mina vänner! Och just nu inspireras och imponeras jag av kvinnorna i Ensam mamma söker (jag ska jobba med höstens säsong och har haft den stora äran att träffa dem).

Hur personlig har du känt att du kunnat vara under arbetet med boken, utan att blotta för mycket?
– Jag vet var min gräns går och jag känner att jag kan vara personlig utan att vara alltför privat.

Kommentera