The End of Men

And rise of Women är riktigt, riktigt bra.

Istället för att fokusera på vad vi inte lyckats åstadkomma så här långt, vänder Hanna Rosin på det, och konstaterar hur långt vi ändå kommit. Och hur nära vi är.

Vi har kommit så långt. På väldigt kort tid. Perspektiv.

Hanna Rosin konstaterar att kvinnor tar sig in på allt fler områden som tidigare varit helt mansdominerade. Inte bara tar oss in, vi typ strömmar in. Tyvärr är det inte tvärtom. Män är väldigt tveksamma till att söka sig till yrken som är kvinnodominerande – vård, omsorg, administration osv. Och det är ett problem, för det är där jobben finns. Det är vad Hanna Rosin menar med titeln; män har en oförmåga att anpassa sig till den rådande arbetsmarknaden. Industrijobben försvinner, men man är tveksam till att söka sig till andra områden.

I boken citerar hon Sheryl Sandberg, CEO Facebook, som säger att det viktigaste beslutet vad det gäller din karriär är vem du gifter dig med.

Så sant. Oavsett fantastisk föräldraförsäkring eller ingen alls, handlar det om att välja noggrant. Sheryl lägger också till ”And if you can be a lesbian that’s great.” Och det är sant att undersökningar visar att kvinnor som lever tillsammans är bättre på att dela vardagen mellan sig.

 

 

 

2 kommentarer

  1. Robert Persson skriver:

    Den förra S-regeringen konstaterade i en utredning att det är kvinnor som hindrar männen att ta ut en jämställd föräldraledighet. Men det visste nog många. Varför inte gå på det spåret och förändra deras inställning?
    http://www.dn.se/nyheter/politik/kvinnor-hindrar-pappaledighet

  2. gunilla skriver:

    Oaw, jag måste kolla den undersökningen!

Kommentera