Ved

ved

– Om deg? En storsäljare om deg? sa jag lite frågande till K när jag var hemma.

Och tänkte att det är ju inne att baka. Åtminstone en gång om året har ju någon månadstidning ett reportage om kvinnor i någon bransch, inte sällan min egen, som sadlat om och börjat baka på heltid. Surdeg har ju var och varannan i sitt kylskåp. Och finns det inte numera surdegshotell, dit man lämnar degen när man, av någon orsak, inte kan ta hand om den.

– Nej ved, svarade K.

– Ved?

– Ja, ved.

Oj. Men det är ju som deg, och surdeg, i och för sig, tillbaka till rötterna. Hugga ved, elda ved … Blir det mer basalt än så? Värma sig. Ett par dagar sedan läste jag om vedteveprogrammet, som Norsk television visat. Timme ut och timme in med ved och brasor. Det är en del av deras slow-tv grej. En annan hit har varit 12 timmar längs Hurtigruten. Detta uppmärksammas även nu av NY Times.

http://www.nytimes.com/2013/02/20/world/europe/in-norway-tv-program-on-firewood-elicits-passions.html?_r=0

Men ändå. Tillbaka till rötterna och allt det där: ved?

 

Kommentera