Sett på Seth

seth-macfarlane-09

Jag ser i morgontidningarna att det spridit sig till Sverige att Oscarsvärden Seth Macfarlane inte helt höll måttet. Att hans skämt var plumpa och sexistiska och homofobiska.

Han skämtade om att han sett många kvinnliga huvudrollsinnehavares bröst. I olika filmer. Han sjöng en sång om att han sett deras bröst. Det intressanta vara att filmerna han nämnde räknas som viktiga, och anses om riktigt, riktigt bra filmer. Inte filmer där man visar bröst för att nå en viss publik. Sedan skämtade han om den nioåriga oscarnominerade tjejen och George Clooney – om att han var gammal och hon var för unga för honom, något sådant. Han skämtade om våld mot kvinnor. Kallade någon strippa, och sa att plotten i Zero Dark Thirty är ett bevis för att kvinnor inte någonsin ger sig – vi är besvärliga. Och det var bara några av de mer roliga skämten. Resten var smaklöst.

Jag är inte förvånad. Vi talar ändå om mannen bakom ”Family Guy” den enda serie som jag, vid sidan av Pochemon, förbjudit i mitt hem (jag överreagerade på Pochemon). ”Family Guy” är sexistiskt, homofobiskt och bara skitdåligt. Den är uselt. Vad hade man väntat sig?

I spåren av Seth Macfarlanes Oscars diskuteras nu huruvida det är bra att vi kan skämta om de här sakerna, att det tar udden ur dem att kunna dra dem på en världsscen. Han skämtade om judar, bekräftade stereotypen runt judar, att de regerar Hollywood och bara är intresserade av pengar. Är det ett bra sätt att lyfta fördomar? Det diskuteras i varje fall. Finns det någon poäng att kalla galan ”inte tillräckligt gay”? Gör man någon en tjänst då?

Det finns en film som heter Idiocracy. Den skrevs och regisserades av Bevis and Buttheads skapare Mike Judge. Den leker med tanken att i framtiden har alla smarta människor dött ut, bara de dumma är kvar. Och de blir fler och fler. Och sexskämten är en normal del av verkligheten. Vi har slutat tänka efter vad saker och ting betyder. För inget betyder något längre. Inget. Det är en komedi. Jag tänker ofta på den. Se den. Den är rolig. Och smart.

Smart. Just det. Det är det sista jag förknippar med Seth. Sorry.

Smart. Dagens ord. Och varenda veckas. Och år. I evighet.

Idiocracy (2006) Poster

 

 

 

Kommentera