De gjorde det i varje fall

IMG803

 

 

Just nu läser jag den här boken. Den handlar mest om att våga, ta i och andra självklarheter, men ibland behöver man läsa det självklara. Igen och igen.

Boken påminde mig om en föreläsning som jag var på tillsammans med Max klass, för två eller tre år sedan.  Under San Francisco Film Festival inbjuds det till olika föredrag. Max lärare signade upp för en föreläsning med executive producer Something Name på Lucas Film. Han var tillsammans med George Lukas, himself, ansvarig för den animerade serien Clone Wars.

Han hade cowboy hatt på sig. Ljuset i salongen och höjden på scenen gjorde att ingen någonsin såg hans ansikte. I sann Darth Vader anda, på något vis. Brättet på hatten kastade en svart skugga över hans ansikte.

Men oj, vad bra han var.

Han pratade om vad som var viktigt i livet, sådant som man behöver höra när man är tonåring. Om att våga följa sina drömmar, att försöka, vem han skulle anställa (den som går att samarbete med ”Jag skiter i hur begåvad du är, om du inte kan samarbeta så kommer du aldrig att få jobba med mig. Eller någon annan.”), vilken utbildning han tyckte var viktig om man ville syssla med film. Och ännu mer om vikten av att välja ett jobb som inte var just ett jobb.

Allt detta gick varenda 12-13-åring förbi. Tro mig. Det var typ 3-4 år för tidigt. Och vissa kommer aldrig att förstå.

Men vad jag framför allt  kommer ihåg är: Han pratade om att göra saker, inte bara snacka, utan faktiskt göra saker. Bara att göra det. Att det är enkelt att snacka, och enkelt att tycka. Han sa:

– So you’ll find something, a short film on YouTube, and you’ll say ”this sucks” and it probably does. But, you know, at least they did a short film.

The did it. De gjorde åtminstone en film. Så lätt att prata. Så lätt att tycka. O, vad det är lätt att tycka. Men de gjorde det åtminstone.

Respekt.

Jag tänker ofta på det, när kanske inte slutresultatet blev så imponerande, eller att det inte ledde dit man hade hoppats det man just investerat tid, och kanske pengar i. Jag gjorde det i varje fall.

Undra vad jag ska göra härnäst?

 

Kommentera