Projektlederi

flux

 

Ny bok, som jag läser för den amerikanska boken. Den har några år på nacken, men handlar om de val som man som kvinna måste göra. Om att kvinnorrollen är mitt i mellan, vi befinner oss i ”flux”, transition. Och det är ju sant. Vi är ju på många sätt mitt i mellan, mellan att vara jämställda och inte, det är en svår terräng att navibera. För nog kan vi alla vara överens om att vi inte är riktigt där är än, vi tjänar ju till exempel inte lika mycket som män, även om vi har samma yrke och erfarenhet.

Nåja.

Här i USA är de väl 20 år efter, och det tror jag framför allt beror på att de inte har någon barnomsorg att tala om. Flera gånger under läsningen slår det mig att just tillgången på barnomsorg är avgörande för att man ska kunna leva jämställ, i den händelse att båda vill arbeta, menar jag. Man kan ju vara jämställd på många andra sätt också. Egentligen. Jag för min del bryr mig inte om hur man delar upp sysslorna mellan sig, bara alla är lika trötta mot slutet av dagen.

Undersökningar visar dock att den som tjänar mest pengar har mest att säga till i relationen. Tjänar man då inga pengar är det lätt att det blir skevt.

Vad är jag på väg med detta? Jag vet inte. Riktigt. Än. Så många tankar snurrar. Och hela tiden återvänder de till förskolan. Om möjligheten att jobba om man nu önskar eller behöver. Säger jag att det är viktigare än att vara med sina barn? Gud förbjude, jag är väl inte en dålig mamma?

För mig är det viktigt att jobba. Det är viktigt för att jag faktiskt vill tjäna egna pengar. Jag har med åren förstått att det är väldigt viktigt för mig. Men också för att jag mår bra av det, av att jobba. Jag blir glad av mitt jobb. Människorna. Skrivandet. Jag tror på riktigt att det gör mig till en bättre mamma. Jag tycker om sammanhang.

Åh, nu ser jag att jag gav det här inlägget rubriken ”projektlederi”,  intressant. Just det. Jag hade tänkt att skriva om en undersökning, som jag läste om i den här boken, som visar att kvinnor vill ha ansvaret över de små sakerna i familjelivet, logistiken, för att de på så sätt ska känna att det har kontroll och att de är bra mammor. Det jobbar, alltså är de vara dåliga mammor per automatik. Men om de bara hinner med att packa gympapåsar och beställa bvctid och hämta och köra till alla aktiviteter och simskola, och vara klassmamma och fylla i papper och lyssna på läsläxan och hinna till öppet hus på fritids och vernissage på förskolan och laga ekologisk mat, inga halvfabrikat och veta allt om Pochemons och så vidare, då, då är de inte dåliga mammor, då är de bra mammor.

Well, det är en amerikansk undersökning, förhoppningsvis har vi kommit längre, vi svenska mammor. Eller?

 

Kommentera