Som att sitta i en bubbelpool med modeller (=snygga tjejer)

Så beskrev Max kompis hur det var att röka pot – marijuana.  Max kompis är 15, och väldigt, väldigt intresserad av att just röka på.

Idag sa Obama att pot inte var värre än alkohol. Bill Gates avslöjade att han röstade för legalisering i staten Washington, som för övrigt, tillsammans med Colorado, är de två stater som hitintills legaliserat pot.

Det är mycket som är kulturellt, godis är en sådan sak. Så fort någon kommer från Sverige för att hälsa på önskar barnen sig svenskt godis, sega cola nappar, brio, punchpraliner (nja, det är väl mest jag som vill ha det) och chips, de vill ha dillchips och sour creme onion – och då bor vi ändå i chipsens förlovade land. Droger är en annan sådan kulturell sak. Bara tanken på att min tonåring skulle röka pot gör mig helt svettig av oro. Tanken att han skulle dricka alkohol känns inte lika otäck. Jag ser pot som en ingångsdrog. För det är vad jag lärt mig. Här är pot något helt annat. Vår läkare sa att han ser fler alkoholskador än potbiverkningar.

Även han känns för.

Detta behov att droga sig. Jag har tänkt mycket på det sedan min tonåring blev tonåring.

Till och med delfinerna drogar sig. Enligt en BBC dokumentär, som jag läste om på Natureworld (http://tinyurl.com/natureworld), så använder delfiner blåsfiskgift för att bli höga.

puffer

Ja! Jag vet, det låter helt galet. Men dokumentärfilmarna såg att unga delfiner provocerade fisken att spruta sitt gift som de, delfinerna, liksom tuggade i sig – det var lite otydligt hur det gick till. Men delfinerna lät en blåsfisk ”gå runt” i gruppen (herregud!!!) och sedan var de mest intresserade att stirra på sin spegelbild. Filmarna sa att de ”exprimenterade”- delfinerna alltså.

 

Exprimenterade. Så sa min väninnas tonåringen efter att ha ihärdigt förnekat flaskan med portvin som mamman hittat i garderoben: ”Nej den är inte min, inte alls, den är någon annans, jag vet inte vems, hur ska jag veta det, jag är inte i mitt rum hela dagarna, jag går i skolan, jag vet inte vems den är, jag har aldrig sett den…”. Så gav hon upp och sa:

– Jaja, den är min. Jag är tonåring. Jag exprimenterar.

När man har en tonåring vill man inte alls att de exprimenterar. Och allra minst med pot. Så svensk är jag. Även om det är så häftigt som att” åka vattenrutschkana”, som var den andra beskrivningen Max kompis erbjöd av röka pott.

Hmmm. Mitt i mellan barn och vuxen har väl aldrig beskrivits så väl som i de två metaforerna – åka vattenrutschkana och bada med modeller.

 

Kommentera