Motsatsen till bortskämd

Så heter boken ”The opposite of spoiled” av Ron Lieber. Jag har inte läst boken, men väl NY Times artikel om den. Ok, boken handlar oma att man ska vara öppen om pengar med barnen, att det ska få dem att förstå pengars värde. Att man ska dela me dem hur mycket man tjänar, vad pengarna går till etc, det motverkar bortskämdhet. Man ska svara på deras frågor. Men inte mer än det. Så när ens barn frågar om pengar så ska man fråga ”Varför frågar du det” vilket ger en tid att formulera ett bra svar. Man ska bara svara på det de vill veta.

Inte mer än så. Denna fråga ”varför frågar du om det” påpekar artikelförfattaren också är bra att ta till när barn frågar om sex. Då hinner man tänka efter och formulera sig. Vilket påminner mig om en historia från … en vän, som visar hur viktigt det är att ta reda på vad barnen egentligen vill veta, vad de egentligen frågar om.

Min vän satt i bilen. I baksätet satt hennes fyraåring.

– Mamma vad är det egentligen att man runkar? frågade fyraåringen.

Min vän blev allt lite chockad.

– Vad menar du? frågade hon och hoppades att hon hört fel.

– Ja, runkar, när det blir hårt och mjukt.

Åh, herregud tänkte min vän, han menar verkligen det jag tror han menar.

– Vad har du hört det? frågade hon för att vinna än mer tid att förklara begreppet för sina fyraåring.

– Ja, när L blev runkad, när hon bröt benet.

Inte runkad. Röntgad. Och på röntgenplåtarna blir det hårda vitt och det mjuka svart… Döm om min väns lättnad att inte behöva förklara konceptet för sina fyraåring. Och, döm om hans förvirring om hon verkligen hade försökt att förklara, om hon inte frågat efter fler detaljer.

Jag säger det, det är alltid bra att vara riktigt säker på vad de frågar om. Pengar eller runka eller röntgen.

2 kommentarer

  1. bippsan skriver:

    Ha ha, den lilla historien gav mig ett gott skratt! Den och din slutkläm :-).

  2. Gunilla Bergensten skriver:

    Jag blir fortfarande full i skratt när jag tänker på OM min väninna hade börjat förklara vad runka är…

Kommentera