Mad Men blev Mad Women

Screen Shot 2015-05-19 at 12.45.37 PM

Så var det över då. Jag ska inte avslöja slutet. Inga spoilers här. Jag har egentligen inte heller sett sista avsnittet. Inte på det sättet som det är meningen att man ska se det. Jag såg det via twitter medan programmet gick på östkusten. Därefter läste jag alla sammanfattningar och recensioner.

Varför jag inte såg det på teve?

Jag förlorade intresset för Dan Drapers liv någonstans efter säsong 6. Det blev för… repetetivt. Inget nytt under solen. Samma utförsbacke om och om igen. Som livet, på riktigt. Inte mycket händer. Man är fast i sina vanor och ovanor. Ingen utveckling. Så jag förlorade intresset.

Men att missa sista avsnittet? Absolut inte.

Jag gillade slutet. Och, det är i det avsnittet som serien går från att vara Mad Men till Mad Women. När vi lämnar Peggy och Joan, när deras historia knyts ihop, inser jag att vi har sett hela kvinnorörelsen berättad – utifrån arbetslivsperspektivet. De börjar båda som sekreterare, men de slutar någon helt annanstans. Någonstans som det inte ens var möjligt att tänka sig från början. Mad Men har helt enkelt varit en show om kvinnornas kamp för att räknas, för jämställdhet.

Och, som en kvinna inom reklamvärlden kan jag ju inte låta bli at älska det.

Kommentera