Rödvinsbokcirkeln läser agentklassiker

Lånar denna fina inledning från Emeli:
#rödvinsbokcirkeln ❤️ Bonnier pockets klassikerserie.

Inte visste jag att man kunde göra såna fina hjärtan! Nu kommer jag använda dem jämt… ❤️❤️❤️

img_0499

Förra veckan träffades rödvinsbokcirkeln för att läsa John le Carrés agentklassiker Spionen som kom in från kylan. Vad jag kan minnas så har jag inte läst någon spionroman tidigare och gillade verkligen den dystra men  fartfyllda miljön. Jag menar, det är internationellt, resor mellan öst och väst, regniga gator i storstäder, pengar som rör sig mellan banker och möten på obskyra barer över starksprit.

Spionen som kom in från kylan utspelar sig under 50-tal/60-tal och handlar om Alec Leamas som jobbar för brittiska säkerhetstjänsten. Han är stationerad i Västtyskland och alla hans tidigare källor har nyligen dött och han kallas hem. Väl hemma får han ett nytt uppdrag, ett riktigt under cover-uppdrag, som ska rädda hans karriär. Det är det här som görs så snyggt – spioneriet är en sådan självklar del av Leamas liv och boken att Carré aldrig riktigt skildrar vilka instruktioner Leamas fått utan läsaren får helt enkelt lista ut en del själv. Än snyggare blir det med bokens många vändningar, man får riktiga The usual suspects-vibbar. Carré skapar en laddad miljö och man är helt enkelt fångad från första sidan.  Även fast spioneriet i sig får sig en och annan känga så framställs den femtio nyanser gråbruna ständigt-regn-i-vågrätt-rikting-miljön som både spännande och till och med en gnutta glamourös.

Vi hade lite delade meningar om slutet och om Leamas intentioner vilket bara gjorde bokcirkelsträffen än bättre. Vi har så bra diskussioner när vi inte är överens. Kanske är det min romantiska sida men jag tror ändå att Leamas gjorde sitt sista val på grund av kärleken.

/Heléne

Kommentera