Throw Back Thursday – Skriv på!

Snart vankas det helg, men först en återblick bland raderna av älskade böcker. En av de titlar som spelat störst roll för mig personligen är Elisabeth George’s Skriv på! Jag läste och det var som om någon bjudit in mig i en sluten klubb. Det berättades en hemlighet mellan pärmarna. Den om hur man skriver en bok. Det var fullkomligt omvälvande, för första gången förstod jag att det var möjligt för vem som helst att skriva en bok. Även för mig.

image

Strax efter jag hade läst boken var den full av understrykningar, flärpar och hundöron. När jag bläddrar igenom den nu och ser vilka självklarheter jag har markerat i texten forslas jag tillbaka till de där första aha-ögonblicken.

image

Har du inte läst någon skrivarhandbok tidigare, men är intresserad av hur man skriver en bok, tror jag många andra handböcker ger samma känsla av klarhet. Stephen Kings Att skriva är ett annat bra exempel, även om jag har svårt att känna igen mig i sättet han upptäcker en historia genom att skriva fram den, en process han jämför med att borsta fram en fossil. Men det är roligt att inse hur olika man kan angripa sitt manusförfattande.

/ Johanna

Kommentera