Sonjas hemlighet

Efter en del manusfunderande, skidtittande och godisätande framför mello avrundas lördagskvällen med sista sidorna av Åsa Hellbergs Sonjas hemlighet.

Boken är den första jag läser av Åsa Hellberg och som jag har förstått att den är en fristående del i en serie om vänninorna Maggan, Rebecca och Susanne som ärver en hel del pengar när deras vän Sonja går bort, men de påverkas också av Sonjas önskningar och hemligheter efter hennes död.

Det var lite dumt att hoppa rakt in i serien, jag var rätt förvirrad i början över vem som var vem. Boken följer inte bara de tre väninnorna, utan även journalisten Kicki och fotografen Fredrik som anlitas för att hjälpa Maggan att skriva en bok om Sonja. Dessutom rör sig en yngre kvinna vid namn Julie i historiens periferi och vad har hon med Sonjas hemliga liv att göra? En hel del att hålla reda på alltså och lägg då till att Åsa skriver på ett sätt som rappt hoppar mellan olika karaktärer, rakt in i scener och hon litar på att läsaren är uppmärksam och hänger med. Efter att ha övat i ett par korta kapitel gjorde jag också det, hängde med.

Tycker boken saknar en tydlig huvudkonflikt, behållningen är mer de många små konflikterna och vardagsnära skildringarna. Något med hur Åsa skriver är så väldigt oförställt. Hon skriver scenen som hon ser den, utan några som helst krusiduller. Flera händelser känns tagna direkt ur luften, utan de förebådande hintar som brukar finnas i mer sammanhållna romaner. Och jag gillar det. Livet är ju så, saker och ting bara händer ibland, utan att man får en endaste förvarning om vad som kommer att ske.

Sedan är det uppfriskande att läsa om kärleksrelationer mellan medelålders karaktärer. Inte för att relationerna är så annorlunda, men karaktärerna är lite mer kantstötta, de har en och annan skilsmässa i bagaget, barn som vuxit upp och livsdrömmar som aldrig riktigt blev av. Ändå, eller just därför, kan det vara precis lika pirrigt och omskakande att inleda en ny relation.

image

 

Får se om jag går tillbaka i serien och läser om det som hände direkt efter Sonjas död. Egentligen är jag mer sugen på att läsa Åsas nya roman, Toscana Tur och retur, som släpps i dagarna.

/ Johanna

4 kommentarer

  1. Jenny skriver:

    Håller också på att läsa ”Sonjas hemlighet” efter att ha läst ”Sonjas sista vilja” för några dagar sedan. Superhärlig läsning!

    • Bokglam skriver:

      Åh, då kanske jag ska ge mig i kast med ”Sonjas sista vilja” ändå. Tack för tipset! / Johanna

Kommentera