Radioinspiration

Har exakt två arbetsveckor kvar innan det är dags för semester, föräldraledighet och ny bebis i familjen. Kämpar för att få ihop allt på jobbet, orka vara en ok mamma och stiga upp vansinnigt tidigt varje morgon för att åtminstone få en skrivtimme om dagen. Så den överväldigande throw-back-känslan denna torsdag är gravidtrötthet. Inspirerande va?! Inte särskilt, varken för mig eller er, men jag har ett annat tips…

Varje morgon i veckan sänder P4 en dokumentärserie, Arvet efter Cheiron, om hur det gick för låtskrivarna, och då främst Max Martin, efter att den berömda studion lades ner. Jag har lyssnat på serien under tågresorna till jobbet och låtkomponerande och skrivande verkar nära besläktat. Jag tror på Martin när han säger att lyckan i framgången inte ligger i pengarna eller i listettorna, utan i att kunna syssla med det man hyser en passion för och glädjen över att andra tar del av det man skapar. Är det inte just det som lockar merparten av oss som skriver?

Tänker på motsvarigheter i böckernas värld som Stephen King eller Nora Roberts med sina vansinniga kommersiella framgångar under väldigt lång tid. Det verkar vara samma drivkrafter i grunden, en kärlek till hantverket, en vilja att jobba hårt och något slags medfött gehör. Dokumentärens styrka är att den gräver djupare just i drivkrafterna och själva arbetssättet och inte bryr sig så mycket om vilka låtar den och den stjärnan sjöng och hur länge en viss singel låg på Billboards förstaplats.

Sedan ger musiksnuttarna som spelas ständiga throw-back-vibbar till alla möjliga tillfällen de senaste tjugo åren. Sista avsnittet sänds imorgon bitti, men hela serien finns att lyssna på via SRs hemsida.

/ Johanna

2 kommentarer

  1. Pia Widlund skriver:

    Visst är det så. När man jobbar med någon form av konstnärlig verksamhet måste man gör det med hjärtat, inte med plånboken. Gör man det med hjärtat kanske det kommer in i plånboken i alla fall. Trevlig helg!

  2. Sofia Fritzson skriver:

    Låter inspirerande!

Kommentera