Den unga eliten av Marie Lu

Adelina Amouteru växer upp i sviterna efter en utbredd sjukdom. Hon själv drabbades hårt och tillhör numera de utstötta som överlevde sjukdomen, hon är en malfetto. Vissa av de överlevande bär på särskilda magiska krafter och Adelina inser under tragiska omständigheter att även hon bär på dessa krafter vilket leder till att hon blir gripen. Då hon inväntar sin avrättning blir hon oväntat räddad av mytomspunna Den unga eliten. Den unga eliten består av malfettos som precis som Adelina har dessa magiska krafter och är både fruktade och beundrade av människor.

Johanna läste denna för flera månader sedan då den kom på engelska och jag har just läst klart den svenska översättningen. Då Johanna läste den jobbade vi för fullt med vårt gemensamma manus och under denna period fick hon ständigt nya infallsvinklar till vår huvudkaraktärs konflikt. Och jag förstår varför. Om det är något Marie Lu lyckas med så är det att fånga läsarens intresse på bara några sidor. Öppningsscenen är fantastisk med en tydlig konflikt och intressant huvudkaraktär redan från början.

Konflikten förstärks dessutom ju längre man kommer i boke och Marie Lu skapar en trovärdig rävsax för sin karaktär – hur Adelina än väljer riskerar det att sluta i död på ett eller annat sätt. Och det blir ju så spännande för oss läsare då karaktärens liv ständigt hänger på en tråd.

Det är superkrafter i renässansmiljö, slott, kamper, prinsar, prinsessor och hjältar. What’s not to love?

den_unga_eliten_forsta_boken_i_the_young_elites--lu_marie-30390768-3457436509-frntl

/Heléne

2 kommentarer

  1. Sofia Fritzson skriver:

    Hon är så skicklig, komplexa karaktärer och oväntade vändningar. Ser fram emot fortsättningen!

  2. Pia Widlund skriver:

    Låter nästan lite romantisk!

Kommentera