Rödvinsbokcirkeln läser Flickvännen och Den vita staden

 

Rödvinsbokcirkeln möttes upp på Matboden på Södermalm för ett glas prosecco, trerätters och givetvis rödvin. Vi hade läst Flickvännen av Karolina Ramqvist och den fristående fortsättningen Den vita staden. Böckerna handlar om huvudpersonen Karin som är tillsammans med John. John är kriminell och drar in massor av pengar, så pass mycket pengar att när vi får börja följa Karin så har John precis köpt ett gigantiskt nybyggt hus med sjötomt i ett fint kvarter. I Flickvännen får vi följa ett par dagar i Karins liv då hon går hemma i lyxvillan och väntar på att John ska komma tillbaka från ett jobb. Väntan är olidlig och Karin reflekterar över sitt liv, över John och deras tillvaro i den kriminella världen.

Vi gillade allihop Flickvännen. Men meningarna gick lite isär när det kom till Den vita staden. Jag tyckte väldigt mycket om Den vita staden. Äntligen gjorde Karin någonting! Äntligen hade hon ett driv. För mig var Den vita staden dessutom ett välbehövligt avbrott från Karins tankar och eviga försvarstal för sitt val som är ständigt återkommande i första boken.

Karin är en väldigt intressant karaktär, man ogillar henne på väldigt många sätt och man blir helt galen på henne. Hennes fruktansvärda ytlighet,  föraktet för andra människor samt att hon har noll ambitioner förutom att finnas där för John, är bara några av hennes mindre charmiga egenskaper. För min del djupnade Karin som person i andra boken, då börjar jag känna sympati för henne och ville att allting skulle ordna sig för henne ändå.

Meningarna i cirkeln gick även isär när vi diskuterade böckernas budskap. För min del handlade böckerna om att man ska ta tag i sitt liv, ha kontroll över det och inte förlita sig på någon annan. Emeli tyckte att boken handlade om att alla har rätt att göra ett eget val när det gäller hur man väljer att leva sitt liv och vem man väljer att leva det med, och att man ska respekteras för sitt val. Jag kunde förstå tanken men tyckte att Karin reflekterade och ältade sitt val och brydde sig alldeles för mycket om vad andra tyckte för att budskapet riktigt skulle gå hem. Och det var så himla roligt att sitta och diskutera just detta och försöka övertyga varandra åt det ena hållet. Bra böcker att cirkla helt enkelt! Nu har jag hört att Ramqvist inte hade något särskilt budskap med böckerna men, men… än större möjlighet för oss andra att tolka in saker i dem då.

Ramqvist har även ett fantastiskt vackert språk. Vi pratade om just det, att varje mening känns oerhört genomtänkt. Många beskrivningar var så spot-on samtidigt som att de var poetiskt välskrivna (utan att bli flummiga).

image

 

/Heléne

5 kommentarer

 1. Simona skriver:

  Jajaja. Men MATEN då, vad ÅT ni?

  • Bokglam skriver:

   Hehehe… blev sparris med tryffelpecorino till förrätt, entrecote med café de paris-smör till varmrät (GALET gott) och tryffel till efterrätt. Underbar middag. Rekommenderas!
   /H

 2. Sofia Fritzson skriver:

  Låter som perfekta cirkelböcker! Det roliga är ju att man kan tycka så olika/uppfatta olika saker i samma bok :)

Kommentera