En inspirerande höstkväll på Musikaliska!

Den 16 september fylldes Musikaliska med förväntansfulla gäster och bokälskare. På scenen berättade Jenny Rogneby, Tove Alsterdal och Jens Lapidus om deras nya deckare. Mia Törnblom fick hela publiken att gapskratta med anekdoter från nya boken Hur svårt kan det vara?, festfixaren Linnea Johansson berättade om sin karriär i New York och Anna Jansson förklarade hur hennes eget liv blev inspirationen till hennes första feelgood-roman. Kvällen avslutades med ett rörande men hoppfullt samtal med journalisten och chefredaktören Pamela Andersson, som delade med sig av sin kamp mot cancern. Självklart bestod kvällen i vanligt ordning också av fina utlottningar, erbjudanden från våra samarbetspartners, boksignering och en superfin goodiebag. Tack för en fantastisk kväll alla besökare – vi ser fram emot att se er nästa gång!

 

_P2B6083 _P2B6263 _P2B6296 _P2B6379 _P2B6416 _P2B6426 _P2B6448 _P2B6466 _P2B6506 _P2B6547 _P2B6586 _P2B6712 _P2B6774 _P2B6793 _P2B6807 _P2B6820

 

Kommentera

En grönare höst!

I dagarna släpper förlaget Ordfront den fina kokboken Mera Vego. Författarna till denna är barndietisten och matskribenten Sara Ask och barn- och ungdomsförfattaren Lisa Bjärbo. Bland superfina bilder hittar du här vegetarisk mat som funkar för bebisar, tonåringar och morfar – allt från kaossnabba 30-minutersrätter till lyxiga helgmiddagar. Plus praktiska tips och en förklaring till vad tofu faktiskt är.

 

Skärmavbild 2014-08-18 kl. 09.35.56

 

Hej Lisa Bjärbo! Vad fick dig att vilja skriva en vegetarisk kokbok?

Det handlade nog mest om att jag och Sara Ask längtade efter den här typen av bok själva. Vi var föräldrar till sammanlagt fem små kräsna barn, ville laga vegetariskt, men hade ont om inspiration när det kom till vardagsmat som barnen också skulle kunna tänkas äta. Pannkakor är ju gott, men det är ju roligt med variation också. 

Du är van vid att skriva romaner. Hur skiljde sig detta jobb från ditt vanliga?

Om man ska hårdvinkla så är det ensamt att skriva romaner, och ett grupparbete att göra en kokbok. Och det är så många moment inblandat i kokboken som inte har med själva skrivandet att göra! Det var ovant. Vi har handlat mat, lagat mat, ätit mat, dukat fram mat, fotograferat mat, spillt mat, tänkt mat och drömt mat. Och sedan, i slutet, har vi skrivit lite om det också. Så känns det, ungefär. Det har varit helt annorlunda mot det skrivarbete jag är van vid.

Vilken rätt bjuder du finbesök på?

Färska vårrullar med massor av cashewnötter och koriander i. Om inte finbesöket var sådana där märkliga människor som inte gillade koriander, förstås. Då skulle de få cannelloni med trattkantareller med västerbottenost istället.

Och fredagsmyset, då?

Chips! Och om jag måste börja med någon slags mat för att framstå som en ansvarsfull vuxen inför mina barn så gillar jag pasta med bolognese på svarta linser. Det kanske låter som en tråkig hippierätt, men den är väldigt, väldigt god. 

Hur skiljer sig er bok från alla andra kokböcker i hyllan?

Många av de vegetariska kokböcker jag har hemma är rätt avancerade och krångliga, med rätter som tar lång tid att laga. Vår skiljer sig från dem för att det är en vardagsnära kokbok, som ska funka även för de som just hämtat sina trötta barn på förskolan. Jag hoppas att den känns enkel, färgglad, rolig och inspirerande. För alla.

543bf92533c9e750ee01d1e7cf891e4a

 Sara Ask / Lisa Bjärbo. Foto: Ulrika Pousette

Kommentera

Höststart

Redaktionen är tillbaka på plats och de kommande månaderna ser ut att bli spännande för Books & Dreams! I mitten av september släpps vårt fina höstnummer och inte långt därefter samlar vi storförfattare i två härliga event – ett i Stockholm den 16/9 och ett i Göteborg den 26/9. Biljetter finns fortfarande tillgängliga här och här. Dessutom medverkar vi som vanligt på bokmässan.

Vi ser fram emot en höst med mycket läsning och härliga författarsamtal.

Kommentera

Books & Dreams sommarmingel!

Lite kallt men annars väldigt härligt sommarmingel på redaktionens och Bonnierförlagens innergård igår. Tillsammans med författare, läsare och förlagsfolk firade vi nya numret av Books & Dreams med Jens Lapidus på omslaget. Tack alla som kom och glad midsommar!

ett

Kommentera

Sommaren hos Norstedts!

frulle

Pressfrukost hos Norstedts med sommarens spännande boknyheter! Vi ser fram emot bland annat Thomas Bodströms skildring av sin mammas liv, Jack Hildéns debut om den osynlige vaktmästaren Eskil och Anna Jansson som testar en helt ny genre med feelgood-romanen ”Ödesgudinnan på Salong d´Amour”.

Kommentera

Internationella barnboksdagen

l dag firas Internationella barnboksdagen världen över till minne av HC Andersens födelsedag samt för att uppmärksamma barn- och ungdomslitteratur och inspirera till läsning. Vår debutantbloggare Maja-Stina Fransson har tagit ett snack med barnboksillustratören Matilda Salmén som inspireras av Ilon Wikland, illustratören som Astrid Lindgren arbetade allra mest med. Vilka är era barnboksfavoriter? 

internationella_barnboksdagen

Kommentera

Redaktionen spanar in: Readlys nya boktjänst!

Spana in – i dag släpper Readly en ny smart boktjänst där du kan välja från ett stort utbud av böcker för vuxna, ungdomar och barn (dessutom illustrerade fackböcker och skönlitteratur), som ett Spotify för läsande! Redan förra veckan fick vi på redaktionen tjuvkika och det verkar mycket lovande! Nu kan du testa deras utbud gratis i två veckor. Läs mer här. 

readly_ipad_books

 

Kommentera

Men vilken kväll!!

Men vilken kväll det blev! Stort tack till alla våra författare på scenen; Anders de la Motte, Lena Katarina Swanberg, Marika King, Lisa Jewell, Jojo Moyes, Bengt Ohlsson, Elaine Eksvärd och Duane Dove. Ni gjorde kvällen oförglömlig. Håll utkik här och på booksdreams.se, bilder kommer upp så snart som möjligt! Vi ser redan fram emot nästa B&D-event den 13 maj! #booksdreams #författarkvällar

bild[7]

Kommentera

Kidsen läser mer

Dagens DN lyfter den glädjande nyheten att Stockholms skolelever lånar allt fler böcker. Sedan 2009 har antalet utlånade böcker per elev och år ökat från 7,5 till 8,8. Topplistan domineras totalt av amerikanen Jeff Kinney och Lasse-Majas detektivbyrå. LÄS MER HÄR!

 

Kommentera