En grönare höst!

I dagarna släpper förlaget Ordfront den fina kokboken Mera Vego. Författarna till denna är barndietisten och matskribenten Sara Ask och barn- och ungdomsförfattaren Lisa Bjärbo. Bland superfina bilder hittar du här vegetarisk mat som funkar för bebisar, tonåringar och morfar – allt från kaossnabba 30-minutersrätter till lyxiga helgmiddagar. Plus praktiska tips och en förklaring till vad tofu faktiskt är.

 

Skärmavbild 2014-08-18 kl. 09.35.56

 

Hej Lisa Bjärbo! Vad fick dig att vilja skriva en vegetarisk kokbok?

Det handlade nog mest om att jag och Sara Ask längtade efter den här typen av bok själva. Vi var föräldrar till sammanlagt fem små kräsna barn, ville laga vegetariskt, men hade ont om inspiration när det kom till vardagsmat som barnen också skulle kunna tänkas äta. Pannkakor är ju gott, men det är ju roligt med variation också. 

Du är van vid att skriva romaner. Hur skiljde sig detta jobb från ditt vanliga?

Om man ska hårdvinkla så är det ensamt att skriva romaner, och ett grupparbete att göra en kokbok. Och det är så många moment inblandat i kokboken som inte har med själva skrivandet att göra! Det var ovant. Vi har handlat mat, lagat mat, ätit mat, dukat fram mat, fotograferat mat, spillt mat, tänkt mat och drömt mat. Och sedan, i slutet, har vi skrivit lite om det också. Så känns det, ungefär. Det har varit helt annorlunda mot det skrivarbete jag är van vid.

Vilken rätt bjuder du finbesök på?

Färska vårrullar med massor av cashewnötter och koriander i. Om inte finbesöket var sådana där märkliga människor som inte gillade koriander, förstås. Då skulle de få cannelloni med trattkantareller med västerbottenost istället.

Och fredagsmyset, då?

Chips! Och om jag måste börja med någon slags mat för att framstå som en ansvarsfull vuxen inför mina barn så gillar jag pasta med bolognese på svarta linser. Det kanske låter som en tråkig hippierätt, men den är väldigt, väldigt god. 

Hur skiljer sig er bok från alla andra kokböcker i hyllan?

Många av de vegetariska kokböcker jag har hemma är rätt avancerade och krångliga, med rätter som tar lång tid att laga. Vår skiljer sig från dem för att det är en vardagsnära kokbok, som ska funka även för de som just hämtat sina trötta barn på förskolan. Jag hoppas att den känns enkel, färgglad, rolig och inspirerande. För alla.

543bf92533c9e750ee01d1e7cf891e4a

 Sara Ask / Lisa Bjärbo. Foto: Ulrika Pousette

Kommentera