Hur svårt är det att skriva en bok?

Det är otroligt svårt att skriva en bok! Det är slitigt, det tar väldigt lång tid, blir sällan särskilt bra, det är ensamt och otacksamt, om du lyckas är det en mikroskopisk chans att någon vill ge ut den, och även om den blir utgiven tjänar du inga pengar att tala om – inte många kan försörja sig enbart på författandet.

Men, med det sagt: Det är fantastiskt kul! Det är så roligt att det blir som ett gift, en drog som får dig att försaka en massa annat viktigt – mat, träning, vänner, kärlek, ja till och med barnen (jo, jag) … Ibland är jag så skrivberoende att jag bara vill skriva, inget annat. Och när jag inte får skriva så är jag bara frustrerad. Sen får jag skriva och då är jag också frustrerad (för att det inte blir som jag tänkt mig).

Jag är inte ensam om min drog. Tydligen drömmer en tredjedel av alla svenskar om att skriva en bok.

Men kan vem som helst skriva en bok? Ja, jag tror det. Det kanske inte blir världens bästa. Men har man verkligen viljan och passionen så kan man! Att skriva är en liten del talang, en stor del hantverk och en än större del disciplin (förstås olika för olika författare, men för de flesta, skulle jag vilja påstå). Så vill du skriva, säger jag bara – gör det!

Här i bloggen tänker jag ta upp allt som har med skrivandet att göra. Allt jag lärt mig om författande, mina misstag, mina lärdomar och knep. Och jag börjar med mina tre viktigaste tips som hjälpte mig att slutföra mitt manus och bli utgiven. De är enkla:

1. Skriv!
Ta upp pennan och skriv. Sätt på datorn och skriv! Av allt du kan göra för att bli författare är detta det absolut viktigaste – skriv!

2. Vänta inte – skriv nu!
Jag vet inte hur många gånger jag har mött människor som när de hört att jag skriver på en bok svarar: ”Åh, vad kul, ja, jag vill också. Jag har faktiskt flera stycken här uppe i huvudet, när jag får tid ska jag börja skriva på dem.” Tid? Det kommer du aldrig få! Om du ska vänta på tid kommer det aldrig bli någon bok. Så är det. Vänta inte!

3. Läs!
”If you don’t have time to read, you don’t have the time (or the tools) to write. Simple as that.” Stephen King.
Vet att det finns författare som inte håller med mig om det här, men jag är helt på Kings sida. Jag tror att man måste läsa för att kunna skriva.

Lycka till!

2 kommentarer

  1. P.M.Wilson skriver:

    Ja, jag tror att det är nåt av det svåraste jag gjort, skriva en bok och jag har fortfarande en hel del kvar på den och mycket kvar att lära på vägen. En otroligt massa energi &tankar går åt till den här boken men samtidigt älskar jag det :)
    Ska bli roligt att följa dig!

    • Rebecka Aldén Edgren skriver:

      Ja, det är sjukt svårt, samtidigt som det är så fantastiskt kul! Jag har fått en sådan respekt för alla författare. Det är en bedrift att skriva och avsluta en bok. Heja dig! Stort lycka till med slutspurten! Och kul att du följer bloggen.

Kommentera