Hur hinner du?

… det är nog den vanligaste frågan jag får. I hård konkurrens med: ”När kommer den?” och ”Vad är den åttonde dödssynden?” (läs boken så får du se 😉 )

Jo, jag har ett heltidsjobb, tre barn (7, 11 och 13 år gamla) med många aktiviteter, samt är tränare för barn i truppgymnastik.

Det gör att jag inte hinner skriva i ”terminerna”. Jag är alltså verkligen ingen superwoman! Långt därifrån. Den här boken har jag framför allt skrivit på semestrar, lov och långhelger (och det är också därför det har tagit så lång tid). Jag orkar helt enkelt inte skriva på vardagar, och inte heller vanliga helger (då försöker jag istället läsa – det lär man sig också på!). Men på höstlov, jullov, sportlov, påsklov, kristi himmelsfärdshelg, nationaldag … och framför allt sommarlov – då skriver jag desto mer. De senaste åren har jag gjort en deal med min man och mina barn om att jag får skriva ungefär 4 timmar om dagen. Det har faktiskt fungerat. Min man och mina barn har varit otroligt peppande och jag är dem evigt tacksam!

Så om jag ska lägga till en punkt på listan som jag började på i ett tidigare inlägg med mina bästa tips för att lyckas skriva klart boken och bli antagen:

4. Ha tålamod! Det tar tid!
Tålamod är också bra att ha övat på när du sedan ska skicka in manuset till olika förlag. Det kan ta mer än tre månader att få svar, och det är förstås en jättejobbig väntan. Men tänk så här istället: Lång tid kan vara ett positivt tecken! Det kan betyda att den bollas bland förläggarna. Så mitt tips är att inte tjata på förlagen! De får in så otroligt många manus. Sitt ner i båten – ha tålamod!

2 kommentarer

  1. Ethel skriver:

    Tack för påhejandet om att ha tålamod. Kom precis lagom för mig. Jag tror på att du har rätt där, att det är positivt om det tar lång tid. Jag har förstås bara väntat ungefär en och en halv månad, så långt… Skickade in mitt manus 17/12, men inser att jag inte kan räkna med att någon läste manus över jul och nyår :-).

    Lyckat till med boken!

    • Rebecka Edgren Aldén skriver:

      Ja, men det är så! Jag har ju jobbat länge på tidning också. De mindre bra frilansförslagen tackar vi nej till direkt. De bra måste vi fundera på ett tag. De bollar vi fram och tillbaka – och då tar det längre tid! När jag fick ja från Norstedts hade flera läst mitt manus och de hade diskuterat det med varandra. När jag tänkte på det sen så kändes det otroligt stort! Att de var flera på förlaget som faktiskt läst det jag hade skrivit och diskuterat det! Så tänk så – nu kanske de sitter och diskuterar ditt manus! Lycka till!

Kommentera