Skriv, skriv, skriv!

Jag märker att jag bloggar väldigt mycket om själva skrivprocessen och drömmen om att bli författare. Det är nog för att det är sådant material jag själv letade efter under alla dessa år då jag har skrivit på olika manus (och fortfarande letar efter – jag får nämligen aldrig nog!). Jag är superfascinerad av författandet och skapandeprocessen. Hur gör de andra? Hur gör de som lyckats? (Och då menar jag inte nödvändigtvis lyckas skriva en bästsäljare, utan snarare de som lyckats skriva en bra bok som blivit utgiven och läst!)

Jag har under resans gång slukat all sådan information. Alla artiklar om hur olika författare gör, hur de tänker, hur de planerar sina historier, vilka system de använder. Hur de börjar sina verk, hur de slutar, hur de tänker kring dramaturgin, gestalning, karaktärer, tematik… ja, det är lätt att bli nördig!

Den här texten ramlade jag över nyligen. Väldigt bra, tycker jag. Om vad som skiljer en bra författare från en dålig. Självklart är det förenklat, men jag tycker mycket stämmer! Det är den amerikanska bloggaren Jeff Goin som ger författarråd i sin blogg.

Första skillnaden han tar upp:

”The difference between good writers and bad writers has little to do with skill. It has to do with perseverance. Bad writers quit. Good writers keep going. That’s all there is to it.”

Det här är faktiskt ett råd jag har levt med under hela processen. Inte just hans, men ett liknande. Någonstans läste jag att utgivningen av en bok till 1–2 procent handlar om talang, resten om envishet och att få det gjort. Det var när jag läste det som jag bestämde mig. Det fick bli hur dåligt som helst, men jag skulle skriva klart en bok och jag skulle göra det så bra jag bara kunde. För inga böcker skrivs av drömmar. Har man en dröm om att bli författare finns det bara en sak att göra och det är att skriva!

Läs hela inlägget här!

images-3

Kommentera