10 böcker jag önskar att jag hade skrivit

Böcker är en av mina största passioner. Alltså andras böcker. Jag älskar att läsa! Här är min lista på de 10 böcker jag önskar att jag hade skrivit. Och det är alltså inte världens bästa böcker, det finns ju många klassiker, som är otroligt bra, men som känns för långt från mig. Utan inbördes ordning, de 10 böcker jag önskar att jag hade skrivit:

AZCtN1V27HCVjDLuSEP1Qw

1. Maria Gripe; Agnes Cecilia en sällsam historia

Jag älskar nästan allt Maria Gripe har skrivit. Det är magiskt, förtrollande, vackert skrivet. Det skulle vara en dröm att kunna skriva som hon!

tQviJl7lC4YsW3oOhAUzA

2. Gun-Britt Sundström; Maken

Det här är en av mina absoluta favoriter. Trots att den har rätt många år på nacken känns den så modern. I språket, i tankarna. Den känns så lätt, så enkelt skriven – och så trovärdig. Men jag VET hur svårt det är att skriva så här. Åh, vad jag önskar att jag hade kunnat skriva en sådan bok!

t1LebWMT6REvgPFMdV5Uw

3. Richard Yates; Revolutionary Road

Älskar att den rör sig på så många plan. Också en bok från en annan tid, men säger så mycket om hur det är att vara människa (särskilt de fulare sidorna). Jag kände igen mig. Det är inte en slump att jag döpt en av mina huvudkaraktärer i Den åttonde dödssynden efter Frank i den här boken.

nBX2scjoEb4y7TZzKXz0w

4. Peter Pohl; Janne min vän

En fantastisk bok! Älskar teatertematiken, om att vi alla spelar en roll i livets teater. Det är ett tema jag har med i min bok också. Den här boken har jag levt med så länge, läst den massor av gånger (skrev c-uppsats om den en gång i tiden) och efter så många genomläsningar har jag verkligen insett hur genialt den är uppbyggt. Också älskar jag genusproblematiken – skrivet långt innan de flesta var genusmedvetna. Sedan har Peter Pohl ett förtrollande språk också.

p0Pxwysvqksj4ErD6ZaKA

5. Katarina Wennstam; Flickan och skulden

Älskar Katarinas böcker. Särskilt denna. När den kom var den så behövd, så viktig. Den har förändrat så mycket. Precis som Katarina är jag journalist och feminist – och jag önskar så klart att det var jag som skrev den här fantastiska boken som betytt så mycket för samhällets syn på vad våldtäkt är.

ROoCCVTLteaENwJJa6uvfQ

6. Johan Ajvide Lindqvist; Låt den rätte komma in

Blev som förtrollad av den här boken. Tror jag många blev. Vacker, poetisk, ömsint och samtidigt urläskig. Älskar kontrasten mellan det övernaturliga och socialrealismen. Det var modigt av honom att skriva skräck – han måste ha betytt enormt mycket för den genren i Sverige.

LCw6VH2pPXVED44pTUZMIQ

7. Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren; Cirkeln

Ja, vad ska jag säga? Ibland önskar jag att den här boken hade kommit när jag var tonåring. Tonåringen i mig föll pladask! Det är ju ett mastodontverk Mats och Sara har skapat. Modigt och enormt skickligt! Är grymt imponerad. Varför kom inte jag på att skriva om tonåriga häxor i en nedgången bruksort? Längtar så mycket efter filmen.

9yhgpq6jmFg4s45UDB1NZA

8. Karin Alvtegen; Svek

Det är faktiskt Karin Alvtegen som fick mig att börja skriva en psykologiska thriller. Hon visade att man inte behöver ha ett makabert mord och en massa poliser för att det ska bli spännande. Istället kan man bygga upp spelet mellan människor. Och hon gör det så bra! Det kryper i en när man läser den här och hennes andra böcker i S-serien (Skugga, Skam, Skuld, Saknad). Det här är den jag minns mest.

DB2XJRUxC7LqWZGMNiHA

9. Donna Tartt; Den hemliga historien

En klassiker. Älskar stämningen i den. Och de mytiska inslagen. Det är inte övernaturligt, men på gränsen. Det finns en feberaktighet i den här boken som jag är så fruktansvärt avundsjuk på. Jag vill också kunna!

pOykHKBH3wWWGOdduLbuMQ

10. Gerd Brantenberg; Egalias döttrar

Här är det inte utförandet som imponerar, utan idén. Den är så självklar. Så given. Varför hade ingen gjort det tidigare? Gerd vänder på världen och målar upp hur ett matriarkat skulle kunna se ut. Och precis som alla feminister vet, så skulle det inte bli bättre om rollerna var ombytta (här är det alltså männen som är förtryckta). Så smart!

 

Jag har säkert glömt någon, men detta var de 10 jag kom på nu – som jag önskar att jag hade skrivit.

Vilken bok önskar du att du hade skrivit?

2 kommentarer

  1. Men kan du inte skriva en ny Egalias döttrar för vår tid? Det är ju helt tomt på tydligt formulerade feministiska visioner om hur ett jämställt samhälle kan se ut.

    • Rebecka Edgren Aldén skriver:

      Jo, kanske en dag. Men utopier är inte så roliga att läsa, inte som dystopier (som jag älskar). Egalias dotter är ju inte heller en utopi, det är ju inte en jämställd värld som skildras. Den är precis lika ojämställd som vår, bara tvärtom.

Kommentera