Viktig dag!

Att skriva en bok är en lång och utdragen process. För att klara det krävs mål och framför allt delmål. Jag är journalist, och jag jobbar alltid mot mål och mot deadlines. Det går inte att säga till mig – ta den tid det krävs! För då kommer alla mina andra deadlines gå före. Det är så jag funkar.

I dag hade jag ett delmål att uppfylla. En deadline. Jag lämnade in mitt bearbetade manus till redaktören på förlaget. Ni kanske tycker att det är  konstigt att man bearbetar så mycket och så många gånger. Många tror att ett manus går direkt från antaget till tryck. Men så är det inte. Ytterst få manus genomgår inte några bearbetningar. Inte ens de etablerade författarna lämnar in färdiga manus för tryck.

För några veckor sedan träffade jag min redaktör för första gången. Hon hade läst mitt manus, och hade några funderingar och synpunkter. Och med hennes reflektioner och frågor i bakhuvudet läste jag hela mitt manus igen med rödpennan i högsta hugg. Hela sportlovet gick åt (fast jag hann åka en hel del skidor också!). Sedan har jag ägnat söndagarna åt att ändra i texten. Det är ju så när man skriver vid sidan av, det går långsamt, och de få stunder man har är oerhört heliga.

I dag hade jag min deadline, så nu har jag skickat in det. Nu ska hon läsa igen, och förmodligen blir det lite pill till efter det. Innan det går till korr. Lång process! Jag försöker att njuta av varje del av processen, tänker att jag kan lära mig något från varje steg.

Många frågar mig om inte kärnan i boken går förlorar när jag bearbetar så många gånger. Men nej, inte alls. Tvärtom så finslipar vi. Vi putsar och slipar, med allt finare verktyg. Jag känner att det blir bättre varje gång. Men självklart är jag också vaksam, så att inte något som var viktigt med historien går förlorad. Det är en balansgång. Jag hoppas att den känns genomarbetad när den finns klar i butikerna i augusti!

imgres

Ps. Jag är så glad att så många var intresserade av att köpa min förra bok, Skriet från kärnfamiljen! Om det är några fler som är intresserade, mejla mig på rebecka at edgrenalden.se !

Kommentera