Konflikter

En av läxorna till nästa lektion på skrivarkursen jag går på kvällstid handlar om att göra en karta över personerna och deras relationer och konflikter. Det är verkligen en jättebra övning! Är det något jag har lärt mig på skrivarkurserna jag har gått så är det att jobba med konflikter. Och då menar jag inte att alla i boken hela tiden är arga på varandra. Utan att det måste finnas en laddning mellan de olika karaktärerna. De måste stå för olika saker, och det måste finnas konflikter mellan dem. Konflikter driver historien framåt.

Ett vardagligt snack över middagsbordet må vara intressant i verkligheten, men inte jättespännande i en bok. För att scenen ska laddas och bli intressant måste det finnas någon konflikt. Om vi tar exemplet med middagsbordet: Säg att det sitter en familj som äter middag tillsammans, hur skulle man kunna göra den scenen spännande? Vilka konflikter skulle man kunna bygga in? För att vara extremt tråkigt heteronormativ så föreställer vi oss nu en mamma, en pappa och två barn. Kanske har kvinnan något hon grubblar över? En hemlighet som hon inte vill avslöja för mannen? Kanske anar mannen något, men känner sig osäker av någon anledning och inte vågar fråga rätt ut? Kanske har han tidigare gjort något som han skäms över, så att han ligger lite på minus och inte riktigt känner att han har rätt att konfrontera henne? Lägg också till att ena barnet nyss har haft en konflikt med pappan, och att hon nu sitter och tjurar. Det andra barnet är ovanligt nöjd, för hon brukar hamna i periferin i vanliga fall. Men nu när storasystern är i onåd och tyst får hon glänsa. Det betyder att scenen är laddad med fyra olika karaktärer, som sinsemellan har konflikter. En vill inte försäga sig, en annan vill försöka dra hemligheten ur henne, en tredje gör sitt bästa för att med sin tystnad straffa ut de andra, och en fjärde tar en plats hon inte brukar ha. Det skulle kunna vara ett upplägg för konflikter.

Konflikter kan också finnas i de olika karaktärernas personligheter. Någon är dominant och påstridig. En annan är följsam och konflikträdd. Eller som i det manus jag skriver på nu: Här finns två kvinnor som är ungefär lika gamla, de är ihop med två bröder. Den ena är gift och väntar sitt fjärde barn och har tillhört sin mans familj under en väldigt lång tid. Hon är bekväm, känner sig hemma, känner sig värdefull, vet hur allt fungerar, får en upphöjd position som supermamman. Den andra kvinnan har inga barn, har varit ihop väldigt kort tag med sin kille och det är första gången hon får besöka hans släkt. Hon är osäker, känslig, obekväm, har låg status och känner sig inte hemma. Här finns en inbyggd konflikt mellan de två kvinnorna. Mellan bröderna finns också en konflikt. De har i hela sitt liv konkurrerat och tävlat med varandra. Och mitt emellan dem finns deras mamma som göder den här konflikten.

Jag tycker att det här är bland det roligaste med att skriva – att få tänka ut de här olika figurerna och hur de är i förhållande till varandra. Vilka konflikter de har och med vem. Och också att ladda scener med konflikter. Det kan vara allt från att vara oeniga, ha olika förväntningar, missförstå varandra… ja, det är bara fantasin som sätter gränsen. Även om det är kul så är det inte alltid enkelt. Därför är det bra att göra en sådan här konfliktkarta som jag nu ska göra och skicka in.

den-forsta-lognen

Ps.  Läste föresten precis ut Sara Larssons Den första lögnen. En mycket bra debut (från samma förlag som jag ligger på, Norstedts). Jag läste halva boken utan paus förra helgen, och andra halvan nu i dag. Svår att lägga ifrån sig! Lättläst och välskriven. Ett otroligt bra driv genom hela boken, bra och spännande historia. Angelägen och viktig också – om våldtäkt, utsatthet och människovärde – och om skuld och skam. Lite samma tema som Katarina Wennstam brukar skriva. Gillar du Wennstam så kommer du att gilla den här. Kan varmt rekommendera! Nu när den är färdigläst ska jag ge mig på Kristina Sandberg och första delen i hennes trilogi. Och sedan väntar Kvinnan på tåget, och ett gäng till…

Kommentera