Leva på att skriva?

Det är nog den vanligaste frågan jag får. Kan man leva på att skriva? Och då menar de inte att leva på det jag redan gör – journalistik – utan på att författa böcker.

Nja, skulle jag svara – det är inget man kan räkna med. Ytterst få kan leva på att skriva böcker. Enbart. Enligt en uppskattning som gjorts är det bara drygt 100 personer i Sverige som lever enbart på sina böcker. 100 personer! Det är inte många. Och då ska man komma ihåg att snittinkomsten för en författare är 120 000 kronor om året. Så det är inte ett välbetalt heltidsjobb, även om det säkert går för många.

Sedan finns det förstås ett tiotal författare som är miljonärer (Läckberg, GW, Mankell och så vidare). Men de är så försvinnande få. Om man betänker att det ges ut ungefär 10 000 böcker om året i Sverige, så är det inte många författare som kan leva på det.

Det räcker ju inte heller att skriva en bok. Man måste skriva många böcker. Och de måste sälja.

Vad är det då man tjänar som författare? Man får runt 24 procent på det som kallas f-pris, och det är det pris som förlaget sätter på boken vid försäljning till bokhandeln. Det ligger någonstans runt 100 kronor för en inbunden bok (kan vara lägre också). Så det blir runt 25 kronor per bok till författaren. Jag läste någonstans att snittförsäljningen på en debutbok i Sverige i dag ligger mellan 900-1200 stycken (inbunden). I det här blogginlägget hittade jag ännu fler debutantförsäljningssiffror från de olika förlagen. Då kan ni räkna ut ungefär hur mycket (lite) man tjänar. En bok tar ju ofta flera år att skriva. Timpenningen är alltså inte särskilt hög.

Jag var på ett seminarium för flera år sedan om just detta och då var det en författare (minns faktiskt inte namnet) som sa att för att kunna överleva som författare så måste man ge ut en bok om året och den måste sälja runt 12 000 ex (inbunden). Det är en rätt hög produktionstakt. Och väldigt hög försäljning (jämför med snittet för debutanter). För pocket och böcker på rea tjänar man förstås betydligt lägre.

Sedan är det ju några böcker per år som blir en fullträff och som alla köper. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann har sålt över 600 000 (visserligen 500 000 i pocket) – så det var förstås en riktigt bra affär för författaren Jonas Jonasson. Och så filmrättigheterna och utlandslanseringarna på det. En man som heter Ove har också sålt otroligt bra, över 400 000 ex bara i Sverige, och dessutom såld till över 20 länder (och blivit teater och så vidare). Även Lena Andersson fick till en riktig hit – en ”måste-bok” med Egenmäktigt förfarande. Den har sålt i över 200 o00 ex i Sverige. Men det här handlar ju om enstaka böcker. Någon bok om året blir så här stor så att ”alla måste läsa”. Någon eller några av 10 000 böcker!

Slutsatsen är: Vill man bli rik ska man inte satsa på att skriva! De flesta som skriver vet detta. Och de skriver inte heller för att bli rika. De skriver för att de älskar det, och för att de inte kan låta bli. Jag själv inräknad. Men självklart drömmer alla om den där riktiga fullträffen… Kanske inte främst för att bli rik, utan för att få möjligheten och förutsättningarna att skriva mer.

2 kommentarer

  1. […] Jag har tidigare rett ut hur mycket (eller lite) man faktiskt tjänar på att skriva böcker. Läs gärna här! […]

  2. […] Jag har skrivit om det här tidigare, läs bland annat här! […]

Kommentera