Författarintervju med mig

För några dagar sedan blev jag intervjuad av sajten booqla.com om min kommande bok och om varför jag blev författare och så vidare. De bad också om mina bästa tips till andra som drömmer om att bli författare.

images

Här är mina tips:

1. Skriv! Det enda sättet att lyckas ge ut en bok är att skriva den. Det finns många som drömmer om att skriva en bok (ungefär var tredje person i Sverige), men få lyckas skriva ett manus från början till slut. Alla som lyckas skriva klart ett manus är värda en eloge! Det krävs otroligt mycket. Tid, energi, envishet, skicklighet. Och har man lyckats komma dit har man kommit långt!

2. Ha tålamod. Att skriva en bok tar lång tid. Det är en process. Låt manuset vila emellanåt. Ha inte för bråttom.

3. Redigera och lyssna på proffsen! Hänger ihop med punkt 2. Alldeles för många författare är för ivriga. Skriver klart sin historia, orkar inte vänta in förlag, och ger direkt ut på egen hand. Självklart kan det bli en bra historia ändå! Men alla böcker behöver redigering och omarbetning. Alla texter behöver granskas. Inte bara en gång, utan minst 10 gånger, kanske fler. Och inte bara av en person, utan av flera. Även de böcker som ges ut på egen hand.

4. Var ödmjuk. Hänger ihop med föregående punkt. Jag har tagit till mig av all kritik jag har fått. Skulle aldrig drömma om att kalla mitt manus ”färdigt” eller fnyst att läsaren, oavsett om det är en professionell lektör, redaktör eller en vän, ”inte förstått” när jag fått kritik (jo, jag har träffat flera som har den här attityden). Så fort boken är klar tillhör den läsaren. Och om läsaren inte förstår är det författarens misslyckande, jag som inte lyckats förmedla det jag ville. Sedan behöver inte alla tycka om boken, självklart inte! Under processen har jag låtit många testläsa och jag har tagit till mig av alla åsikter. Jag har ändrat efter vad lektörsutlåtandena sa, och jag lyssnar på min förläggare och min redaktör. Sedan ändrar jag kanske inte allt de säger, men jag värdesätter och tror på deras yrkeskunskap och ser mig själv som nybörjare.

5. Skicka till många förlag samtidigt. Det tar tid att få svar. Läs hur varje förlag vill ha manuset och följ instruktionerna! Bli inte arg på förlagen för att de inte svarar snabbt (det är ju faktiskt ett obeställt material de får – det finns ingen rättighet att få ge ut en bok hos ett förlag). Var glad om du får något annat än en standardrefusering. Se det som ett första steg mot ett ja. Få får lektörsutlåtanden, var tacksam om du får det och ta till dig av kritiken.

6. Var beredd på mer jobb. Om du blir antagen, räkna med att boken inte på långa vägar är klar för det. Vid antagningen börjar nästa fas. Då ska den nagelfaras och bearbetas igen. Var beredd att jobba hårt. Det är värt det.

Här kan ni läsa hela intervju med mig!

2 kommentarer

  1. Jenny skriver:

    Hej! Tack för en mycket bra debutantblogg. Det ska bli kul att läsa när boken kommer! Du som blivit både refuserad och antagen, hur kom du vidare efter refusering? Hur visste du vad du skulle göra med texten för att förbättra den? Fick du lektörsutlåtanden som peppade dig att skriva om? Kan tänka mig att man annars bara ger upp och lägger av för gott om man inte får feedback att gå vidare på. Bästa hälsningar Jenny

  2. Rebecka Edgren Aldén skriver:

    Hej Jenny! Förlåt detta sena svar. Vad kul att du läser bloggen! Mitt sätt att komma vidare efter refusering var att läsa på. Det var en tröst att läsa att de flesta författare blir refuserade. Det hör till nästan. Och så läste jag på om statistiken, hur otroligt få böcker som faktiskt blir antagna och då insåg jag att det inte betyder att boken är värdelös bara för att den blir refuserad. Så här i efterhand är jag också glad att den blev det. För den var inte redo att bli bok i första versionen. Ja, jag fick uppmuntrande lektörsutlåtanden från flera förlag, med konstruktiv kritik. Jag tog helt enkelt till mig den och bearbetade om manuset. Eller enkelt och enkelt, så klart var det inte enkelt. Jag vet inte hur många gånger jag har jobbat om min bok, och ändå, nu när den är klar så känner jag att jag skulle kunna ha fortsatt. Det finns alltid mer saker att göra. Det kan alltid bli bättre! Ge inte upp! Lycka till!

Kommentera