Tack författarpodden

Jag befinner mig i paradiset och njuter så mycket jag kan. Samtidigt går jag igenom redaktörens synpunkter en efter en. Det kan vara allt från ordval till felstavningar till kortningar till omformuleringar till frågor och förstås upprepningar (det är märkligt hur vissa ord återkommer alldeles för ofta…). Att skriva är att pendla mellan hopp och förtvivlan. Jag brukar tänka på den här bilden (nedan) som beskriver den kreativa processen.

11178113_1073894775970735_2202556634471107489_n

När man går igenom redaktörens anmärkningar ligger man någonstans mellan punkt 3 och 4 …

Då är jag ändå så otroligt tacksam att jag hade lyssnat på ett avsnitt av Författarpodden precis innan jag började redigeringen. En podd jag verkligen kan rekommendera för alla skrivande och läsande människor. Det är två författare, Agnes Hellström och Frida Skybäck, som tar upp allt som rör författarens vardag. I just det avsnitt som jag lyssnade på berättade Frida om hennes just nu jobbiga redigeringsprocess. Hon gick, precis som jag, igenom sin redaktörs förslag på ändringar, och tydligen var bara en enda sida helt utan anmärkning.

Nu förstår ni säkert att min redaktör också hade en hel del synpunkter… Men med Fridas ord i bakhuvudet så blev jag nästan upprymd när jag kom till tre sidor i följd utan anmärkningar!

Samtidigt vet jag ju att det är så här det är. Jag är ju själv redaktör (fast på magasin) och det finns inte en enda text som inte redigeras, hur bra den än är när den kommer in. En text kan alltid bli bättre. Och i en sådan enorm textmassa som ett bokmanus är (min är just nu 423 sidor) finns det förstås hur mycket som helst att förbättra. Jag är tacksam över min duktiga redaktör.

Nu måste jag fortsätta. Men innan jag avslutar här vill jag ge er ett nytt boktips. I går läste jag Erland Loes bok Inventering. En skruvad historia om den missförstådda poeten Nina Faber som efter 12 års tystnad kommer ut med en ny diktsamling. Tyvärr sågas den i de flesta tidningar och Nina bestämmer sig för att tala recensenterna till rätta… Jag skrattade högt flera gånger. Nina är en fantastisk karaktär och historien otroligt underhållande.

I dag läser jag Sofie Sarenbrants sjätte deckare: Avdelning 73!

Avdelning73

3 kommentarer

 1. Niklas Gerholm skriver:

  Hej. Niklas heter jag. Ett par frågor.

  Tar det ett år för din roman att komma ut?

  Får du någon ersättning för ditt arbete under den tiden? Du jobbar ju på sätt och vis för förlaget?

  Lät du ditt manus vila då du skrivit klart allra första gången och i så fall hur länge?

  Skickade du bara in manus eller hade du kontakter/någon speciell marknadsföring du gjorde själv?

  Vem förhandlade avtalen åt dig och varför valde du just det förlag som du ligger på?

  Jag har skrivit för en tidning, en utgiven e-bok, ett nyligen publicerat rollspel och haft en mycket välbesökt och prisbelönt blogg (just för stilen jag använde). Nu har jag färdigställt ett manus som fått ca två år varav 5 månader skrivtid och rewrite. Jag tror och hoppas att bli kollega med dig.

  Med vänlig hälsning,

  Niklas Gerholm
  Den Femte världens skymning

 2. Rebecka Edgren Aldén skriver:

  Hej Niklas!
  Här är svar på dina frågor:
  1. Det tog längre än ett år för min bok att komma ut. Jag fick kontrakt julen 2013. Min bok kommer i augusti 2015!
  2. Jag fick ett förskott från förlaget. Men nej, annars får jag inget betalt. Jag har ett heltidsjobb som jag försörjer mig på. Detta gör jag på fritiden. Också en av anledningarna till att det tagit tid. Men att det tar tid för förlaget tror jag beror på att de har böcker i kö + att det tar tid för dem att ordna allt inför ett boksläpp. Redan i januari i år hade vi omslaget klart, texten till katalogen och så vidare. Det tar tid att sälja in till bokhandlarna.
  3. Mitt manus har vilat länge i olika omgångar. Jag skriver för det första enbart på semestrar och längre helger. När jag skickade in manuset första gången hösten 2012 tog det 3-6 månader innan jag fick svar från alla förlag. Under den tiden låg manuset och vilade. Även andra gången jag skickade in, hösten 2013, fick jag vänta flera månader på svar och då vilade manuset.
  4. Jag skickade in manuset den vanliga vägen. Jag har visserligen några kontakter i bokbranschen, men inte på Norstedts där jag sedan blev antagen – och jag tror inte kontakter hjälper i slutändan, inget förlag skulle ge ut en bok för att vara snäll – det är för kostsamt. Till Norstedts skickade jag enligt instruktionerna på hemsidan.
  5. Norstedts var det första förlag som tackade ja, och då accepterade jag det. Eller, jo, det var ett mindre förlag som först tackade ja, och jag gillar och tror väldigt mycket på det förlaget, men ville ändå ha ett större förlag i ryggen. Min dröm är inte att ge ut en bok, utan att få hjälp att bygga ett författarskap och alltså ge ut fler böcker. Kändes tryggare med ett större förlag i ryggen då.
  6. Jag förhandlade inte. Jag var tacksam över att jag hade blivit erbjuden ett kontrakt (och efter lite research så insåg jag att det var ett standardkontrakt), fanns inget att förhandla.
  Lycka till med din bok! Har du skickat den till förlag än?
  Rebecka.

 3. Niklas Gerholm skriver:

  Jisses, är det så lång tid? Jag vill minnas att Fredrik T Olsson blev snabböversatt till bokmässan i Frankfurt så där gick det väldigt fort men jag tnker att det kanske beror på också om man ligger nära i tiden med sin story eller kanske genreanknutet? Eller att olika förlag har olika procedurer. Norstedts är ju rätt stora.
  Nej mitt manus ligger i en vilofas. Jag har hört mig för på större författarforum i USA vad de anser om viloprocessen samt läst en del på svenska forum (det var så jag hittade din blogg :) ). En del menar att man ska vila 6 månader. Andra en vecka. De flesta säger en månad. En månad räcker inte för att tvätta ur historien ur mitt huvud. Då krävs nog ett år eller två för att ens få det suddigt. Så jag tänker en månad sen får det bära eller brista. Jag 5 externa som ska läsa maniuset sen så jag antar att jag får kritiken där. Min nya genomläsning kommer nog mest handla om språket. Plothålen tog jag mig tre veckor åt att städa i samband med min influensa som jag begåvades med i vintras :). Men det är kul. Läser för min sambo varje helg och det är så kul då man kikar upp från skenet av stearinljuset och se hur hon biter på naglarna av spänning. Och då är hon en tjej som läser en miljard böcker:)
  Därefter kommer förlagen. Läser på en del om debutanter och förlag just nu. Givande och skrämmande.Jag har också en gerillamarknadsföringskampanj på manuset som är på ingång.
  Men to sum it up: En månad vila, sen kritiker (kompisar, hårda), sen rewrite och till förlagen. Och sen om man blir antagen tydligen 1,5 års väntan. Att allt ska ta sån tid. Trevlig helg.

Kommentera