Så många böcker behöver du sälja …

644x429(ByMaxScale_TopLeft_Transparent_True_True_Undefined)

Pengar, pengar, pengar. Den ständiga frågan om hur mycket man tjänar. Om man kommer att kunna leva på att skriva. Ja, den dyker jag på hela tiden. Både när folk jag möter frågar om (eller tar för givet att) jag skriver på heltid och blir förvånade när jag svarar att jag inte skulle ha råd, och ännu mer förvånade när jag säger att det gäller de flesta författare. Det är få som lever uteslutande på att skriva böcker.

Jag ramlade över ett intressant inlägg av författaren Sölve Dahlgren, också en av grundarna till hybridförlaget Hoi. Han reder ut ungefär hur många böcker en författare behöver sälja för att kunna leva på sitt författarskap.

Ja, det är ju som många tidigare visat rätt svårt:

”Men låt oss för enkelhetens skull säga att du får behålla 50 spänn per såld bok. (Om du är utgiven på traditionellt förlag så är det krasst sett så att det blir svårt, å andra sidan uppvägs det av att förlaget kanske tar lite fler kostnader åt dig. Ibland kanske rentav du får både inträde och hotell betalt i samband med Bokmässan).

Enkel matte eller hur? 510.000 kr delat med 50 kr ? 10.200 böcker.

Du behöver sälja 10.200 inbundna böcker per år för att kunna leva enbart på ditt författarskap. Du förstår nu genast varför författare gärna är ute och föreläser. En föreläsning kan generera alltifrån 2000 kr (typ bibliotek eller skola med dålig budget) till 50.000 kr (känd författare på företagsevent). Dessutom fakturerat och betalt direkt, ingen fördröjning på 6-24 månader som är fallet med bokförsäljning.”

10 200 böcker alltså. Det kanske inte verkar så svårt. Men det finns vissa saker att ta med i beräkningen här.

För det första: Att sälja 10 200 inbundna böcker är svårt. De flesta, även etablerade säljer inte fler än ett par tusen. En debutant som vi tidigare har varit inne på brukar sälja i snitt 800-1200 exemplar.

För det andra: du måste sälja 10 200 böcker varje år. Och med tanke på att det ofta tar rätt många år, framför allt i början (både på grund av oerfarenhet och för att du förmodligen måste göra det vid sidan av ditt heltidsjobb), att skriva en bok, så känns det rätt ouppnåeligt.

Men pocket då? Kan man inte bli rik på pocket? Det är det väl fler som köper? Nej. Så här svarar Sölve i sitt inlägg:

”Nej. Det är det enkla svaret. Beroende på villkor tjänar en författare på tradförlag 3-8 kr/ex och på hybridförlag 10-18 kr/ex. Så även om du säljer 10.000 ex i pocket blir det inga astronomiska summor. Men visst, kan du bli en av den här handfullen som säljer en halv miljon exemplar i pocket är det klart att du kan leva på det.”

Här är hela hans inlägg!

Jag har skrivit om det här tidigare, läs bland annat här!

2 kommentarer

 1. Per Strandberg skriver:

  Jag kan för egen del bekräfta att det är som du skriver. De frågor jag får som romandebutant är just: Hur stor upplaga har du tryckt? När jag inte besvarar den frågan kommer påståendet: Då bli du snart miljonär alternativt Jag får väl titta i taxeringskalendern. Föreställningen till både hobbyförfattare, som jag själv är, och de som är etablerade proffs verkar handla mer om pengar än om bokens innehåll. Personligen tror jag att författare skriver av andra drivkrafter än pengar. Precis som idrottsmän som tävlar för att de älskar sin sport. Samtidigt måste man ha i minne att det är just några av de människor som ställer frågan som läser böckerna. De har rätt till sin åsikt. Möjligen kan man vidga synen på författarskapet med upplysning.

  Jag ger ut min debutroman på Vulkan. D.v.s. jag får betala för varje tryckt bok samt för beställda förlagstjänster ur egen ficka. Så förutsättningarna för den som ger ut bok på privatförlag eller på de stora förlagen är olika. Som tur är åtnjuter jag statlig pension så frågan om försörjning är redan löst. Jag är glad om Så många som möjligt läser boken (och lämnar återkoppling) samt Om jag får tillbaka min investering i slutändan.

  Per Strandberg

  • Rebecka Edgren Aldén skriver:

   Tack för din kommentar Per! Ja, jag svarar alltid att om det vore för pengarna så skulle jag ha satsat på en annan hobby! Jag tror inte att man ska skriva med pengar som drivkraft. Sedan tror jag inte någon skrivande människa skulle tacka nej till varken litterära framgånger eller pengar. Man vill ju bli läst. Och man vill förstås gärna ha pengar för att ha råd att kunna skriva fler böcker 😉 Lycka till med din bok!

Kommentera