Tack för den här gången!

Från och med idag släpper jag taget om den här bloggen. I nästan precis ett år har jag skrivit här och det har varit SÅ roligt. Tack Carina och resten av redaktionen på Books & Dreams för möjligheten! Och tack alla ni som läst, följt och kommenterat – ni har gjort det här till ett fantastiskt år!

Att debutera var precis så härligt, läskigt, nervpirrande och underbart som jag hade föreställt mig. Ännu mer, faktiskt.

Djävulen hjälpte mig lever sitt eget liv nu. Under sommaren har den fått finfin skyltning, bl.a. på flera av Akademibokhandelns butiker. Den har också varit med i t.ex. Månadens Bok och Bonniers Stora Bokklubb och ljudboken i sin tur finns hos Lyssnarklubben. Första upplagan av den inbundna boken är slut och förlaget har fått trycka till nya exemplar. Det finns en agent och arbetet med att försöka sälja utlandsrättigheter är påbörjat. I början av 2014 får den inbundna boken och ljudboken sällskap av ytterligare ett format – pocket – då Månpocket kommer att ge ut den som en av sina titlar.

Och nu då? Ja, nästa bok i serien Svenska Mord är under produktion as we speak. Även den kommer i handeln 2014.

Du som vill kan ta del av min fortsatta författarresa – senaste nytt angående Djävulen hjälpte mig, författarbesök, förlags- och agentsamarbete samt skrivandet av bok nummer två – på facebook där jag driver sidan www.facebook.com/CarolineErikssonForfattare. Om du gillar den sidan får du automatiskt mina uppdateringar och har också möjlighet att ställa frågor eller kommentera. Hoppas att du hänger med dit istället!

Tack för den här tiden – kram!

 

2 kommentarer

 1. Ser verkligen fram emot din nästa bok!

 2. N/A skriver:

  Tack för en bra blogg, ses på fejjan!

Recensionscitat – Djävulen hjälpte mig

20130525-165320.jpg

Två månader har gått sedan Djävulen hjälpte mig släpptes. Sedan dess har det blivit en del recensioner. Tänkte dela med mig av russinen i kakan, dvs de allra bästa recensionscitaten. (finns även på Bokförlaget Forums hemsida).

 

”En av veckans favoriter … Ett otäckt triangeldrama som ökar allmänbildningen och fascinationen för händelsen i slutet av 1800-talet” Metro


”Det här är en mycket välskriven bok. Prosan är vacker och omsorgsfull, detaljerna skapar en tydlig bild av varje skeende och närvaron är bitvis nästan outhärdlig.” Norra Skåne


”Eriksson förmår att göra de historiska människorna verkliga, om än i en personlig tolkning. Trots att vi vet hur det går, att Anna Månsdotter var den sista kvinnan som avrättades i Sverige, är ”Djävulen hjälpte mig” en spännande, rakt berättad bok.” Kristianstadsbladet

”De fiktiva dialogerna respektive skildringar av de inblandades tankar visar på en stor psykologisk insikt./…/En ovanlig bok, välskriven, tänkvärd och läsvärd.” Ölandsbladet


Dramatiseringen av den historiska händelsen blir en roman som är över förväntan lyckad. För vilket drama det blir. Jag biter nästan på naglarna. /…/ Och när historien berättas på det sätt som görs här, så tror jag att många kan få stort utbyte av boken. Även de som inte gillar att läsa om mord. För det är en bra roman som innehåller de ingredienser som gör en historia intressant: starka känslor och intressanta karaktärer. Betyg 5/5. ”Litteraturmagazinet


”Den onekligen fascinerande men samtidigt så outsägligt sorgliga och sjaskiga berättelsen om Yngsjömordet bidrar naturligtvis med sin egen inneboende dramatik, men ändå måste Djävulen hjälpte mig ses som en spänningsroman i egen rätt, ett självständigt litterärt alster som ger löften om en intressant framtid för författaren Caroline Eriksson.
Nättidningen ALBA


”Jag blir riktigt imponerad av skönlitterära debutanten Caroline Eriksson, hon lyckas göra det obegripliga begripligt. Inte försvarbart men trovärdigt, utan att göra någon av personerna till ett karikatyrmonster. Det är minst sagt beundransvärt och den här boken kommer att vinna priser, tro mig. Det är bara juni men redan nu vill jag kora årets bästa svenska deckare: DJÄVULEN HJÄLPTE MIG.” Bokfetischist


”Eriksson målar upp karaktärerna skickligt, ingenting är svart eller vitt. Förövaren är offer och offret är förövare. Särskilt mycket tycker jag om skildringen av Anna Månsdotter som är komplex och beskriver en person som är både skör och stark på samma gång … Jag rekommenderar verkligen den här boken som både ger en spännande berättelse, är välskriven och även skildrar en inte alltför avlägsen tid i Sverige. Kan nämna att jag redan lånat ut min bok!” Med näsan i en bok

”Caroline Erikssons romandebut är gripande och väldigt obehaglig. /…/ Eriksson bygger skickligt upp stämningen av en nalkande katastrof. Jag känner starkt för karaktärerna. De är mänskliga, ingen är endast ond eller endast god. Eriksson beskriver förbrytaren som ett före detta offer, och boken är en berättelse om hur utnyttjande och manipulation kan få människor att göra hemska saker mot varandra.” Bibliophilia

 

 

 

 

 

Kommentarer är avstängt på den här sidan.

Arbetstid?

klänningsköp

Ställde idag frågan på min facebook-sida huruvida shopping av klänning till kommande författarbesök kunde räknas som arbetstid och gensvaret var tydligt: ett rungande JA!

Och vem är väl jag att gå emot den allmänna opinionen?

Resultat så här i slutet av dagen:

Antal tecken skrivna: 0

Antal (liiite för dyra) klänningar inköpta: 1

Peace out

 

Kommentarer är avstängt på den här sidan.

Caroline Eriksson Författare – på facebook

facebook_gilla

På facebook har jag skapat en sida med den käckt ambitiösa titeln Caroline Eriksson Författare.

Där gör jag uppdateringar om allt möjligt som rör min författarresa – recensioner (och tankar om dem), författarbesök (både förberdelser och glimtar från behind the scenes), förlags- och agentsamarbete, skrivandet av bok nummer två mm. Börjar bli mer aktiv där än här på bloggen faktiskt …

Så komsi, komsi, häng med du också. Det enda du behöver göra är att gå in på sidan Caroline Eriksson Författare (länk nedan) och trycka på gilla-knappen.

Simple as that.

www.facebook.com/CarolineErikssonForfattare.

2 kommentarer

 1. Bara anna skriver:

  Hej!
  Roligt att hitta in till dig. Spännande med människor som vågar gå sin egen väg….
  //bara anna

 2. carolineeriksson skriver:

  Hej Anna! Vad kul att du hittade hit, titta gärna in igen – eller följ mig på facebook ”Caroline Eriksson Författare”. Trevlig helg:-)

Kristianstad bokfestival

Krstd-Bokfestival_2013

Där kommer jag att vara fredag och lördag 6-7 september. För seminarium och signering. Seminariet börjar kl 12 på lördagen och sedan blir det signering direkt efteråt. Kanske ses vi?

http://www.kristianstad.se/sv/Kristianstads-kommun/Kultur-Fritid/Bibliotek/Kristianstad-bokfestival-2012/Arets-forfattare/

2 kommentarer

 1. Bokmalen skriver:

  Kristianstad nästa!

 2. carolineeriksson skriver:

  Yesbox!

Recension i Sydsvenskan

20130813-091325.jpg

Jippi! Fin recension i Sydsvenskan idag. Kul!!

Ovan bild på tidningens förstasida där jag söker efter mörkret. Och nedan bild på själva recensionen.

20130813-091802.jpg

Vill du läsa också? Klicka här

Kommentarer är avstängt på den här sidan.

Mini-intervju

Den som vill veta
•vad det var som fascinerade mig med just Yngsjömordet
•hur jag har arbetat med research
•vad som är sant respektive påhittat i Djävulen hjälpte mig
finner en mini-intervju med mig på den eminenta bokbloggen Bibliophilia.
Bara att klicka på den här länken

 

Kommentarer är avstängt på den här sidan.

Bye bye sommarlov

20130812-090518.jpg

Hello vardag. (Hm!)

Och hello skrivhöst. (Jippi!)

Kommentarer är avstängt på den här sidan.

Adlibris topp 100

20130810-093029.jpg

…ligger jag inte på.

Och det ligger ett gäng andra spänningsromaner före mig på försäljningslistan.

Men i kategorin ”Historiska deckare och kriminalromaner” – ja, där ligger jag minsann på topp tio. Närmare bestämt på plats 2. Och på plats 8 (med ljudboken).

Det gäller att hitta sina glädjeämnen här i livet, veta när glaset är halvfullt, fira varje liten framgång osv:-)

Kommentarer är avstängt på den här sidan.

Sista avrättningen av en kvinna i Sverige – 7 augusti 1890

Fotografi från avrättningen 7 aug 1890

På morgonen den 7 augusti 1890 halshöggs Anna Månsdotter på fängelsegården i Kristianstad. Det blev sista gången en kvinna avrättades i Sverige.

Idag är det den 7 augusti 2013. På dagen 123 år senare.

Jag tänker på Anna Månsdotter. Och min egen vandring i hennes fotspår.

Jag tänker på mitt besök i fängelset i Kristianstad, inrättningen där hon avslutade sina dagar. På hur det kändes att stå utanför – för att inte tala om att gå in i – den fönsterlösa cell där man tror att hon tillbringade sin sista natt.  Och så tänker jag på dörren, den som jag stirrade på så länge. Dörren genom vilken Anna Månsdotter leddes ut på fängelsegården av sin själasörjare, den unge prästen Malte Hasselqvist (det är han som står alldeles intill henne på bilden ovan).

Sedan tänker jag på Anna Månsdotters händer, de som hon enligt uppgift vred oupphörligt medan hon fördes fram till schavotten. Och på blicken hon gav sin bödel, skarprättare Gustaf Dahlman (det är mannen till vänster på bilden, han som i sin ena hand håller bilan, ännu dold bakom ryggen).

Till sist tänker jag på Anna Månsdotters grav. Den som aldrig blev märkt med någon sten (sådan var mördares och självmördares lott på den tiden) men som kyrkogårdsförvaltningen än idag kan peka ut. Jag fick veta att jag var den första person som frågat efter den platsen, den första som blivit visad det exakta stället för Anna Månsdotters gravsättning. Där blev jag stående en lång stund. Och tänkte på henne, kvinnan som en gång vilat i jorden nedanför mig.

Yngsjömörderskan kallade de henne. Fortfarande omnämns hon ofta på det viset. Malte Hasselqvist var den enda som använde hennes riktiga namn. Mot slutet av deras samtal i fängelset gick han ännu ett steg längre, kallade henne ”mor Anna”. Såg han något i Anna Månsdotter som ingen annan kunde eller ville se? Vem var hon egentligen?

Svaret undflyr oss. Och kanske ligger en del av förklaringen där. Förklaringen till varför Yngsjömordet, ett mer än hundra år gammalt mordfall, fortsätter att fascinera och beröra ännu i vår tid. Frågorna är många och på de flesta kommer vi aldrig att få några säkra svar.

Vi är många som har velat förstå, som har gjort vårt bästa för att försöka förstå. Men sanningen är att nycklarna till Anna Månsdotters psyke försvann in i mörkret med henne den där augustimorgonen för 123 år sedan.

Som det heter i en av de avslutande meningarna i den ENDA andra SKÖNLITTERÄRA skildring som skrivits om mordet (Gustaf af Geijerstams Nils Tufvesson och hans moder från 1902):

”Hon tog sin egen gåta med sig och gick.”

 

 

 

Kommentarer är avstängt på den här sidan.