Sommarens bokskörd – en återblick

Nu när september månad är här och sommaren officiellt är avslutad tänkte jag försöka mig på att summera årets semesterläsning. Det här året har jag läst rätt blandade – och på det stora hela mycket bra! – böcker. Här följer en enkel sammanställning.

Sommarens bästa: Känslan av ett slut, Julian Barnes. Så snart jag hade läst ut den började jag direkt att läsa om den… what more can I say?

Sommarens bästa(bubblare): De imperfekta, Tom Rachman. En originell bok som både roar och berör.

Sommarens Nesser: Himmel över London, Håkan Nesser. Jag är ett Nesser-fan av stora mått. Intrigen, karaktärsteckningen, språket – allt är njutbart i hans böcker. Så även i denna.

Sommarens omläsning: Skuggan över stenbänken, Maria Gripe. En av min ungdoms absoluta favoritförfattare. Gripes böcker om Berta och Carolin, där detta är första delen, har betytt mycket för mig.

Sommarens klassiker: Anna Karenina, Leo Tolstoj. Handen på hjärtat (och nu svär jag i kyrkan, jag vet): är inte en hel del så kallade “litterära klassiker” liiiiite överskattade? Ibland förstår jag helt enkelt inte deras storhet. Fast så kan man inte säga utan att bli tagen för dum och obildad. Hursomhelst. Berättelsen om Anna Karenina och hennes omöjliga kärlek är långrandig (879 sidor) och väl pratig ibland men grundstoryn är intressant och angelägen. Hatten av för Leo!(och för mig som tog mig igenom…879 sidor, nämnde jag det?)

Sommarens läbbigaste: Tony & Susan, Austin Wright. På en bilresa möter Tony och hans familj ondskan. De som Tony älskar mest av allt drabbas av det mest fruktansvärda man kan tänka sig. Boken är fängslande, spännande och bitvis nästan outhärdlig. Frågan om hur man själv skulle ha agerat i Tonys situation dröjer sig kvar länge, länge…

Sommarens humor: Malin från Skaftnäs, Malin Wollin. Ibland är det ett gott skratt man behöver mest av allt. Malin Wollin bjuder på detta. Samt på flera leenden. Liksom en och annan tår i ögat.

Sommarens uppväxtskildring: När barnet lagt sig, Michael Nyqvist. Jag är säkert typ sist med att läsa den här fina boken, men jag är glad att jag gjorde det. Särskilt första halvan av boken gör mig alldeles hänförd.

Ja. Det var det hela. In i närmsta bokhandel eller ut på nätet och köp hem lite nya böcker nu!

Kommentarer är avstängt på den här sidan.