Last christmas – en berättelse

 

Jag älskar goda berättelser. Det gör säkert du också. Det gör nog alla människor.

Men vad är egentligen en bra berättelse?

För mig är det en berättelse som får mig att KÄNNA något. Sedan kan den känslan vara glädje, sorg, ilska, nostalgi, längtan eller rädsla (eller vilken annan känsla som helst egentligen). Det sista man vill som berättare är att lämna åhörarna/tittarna/läsarna likgiltiga.

Berättelser kommer inte bara i bokform. En berättelse kan också skildas med hjälp av t.ex. film. För ett tag sedan skrev jag här på bloggen om fenomenet Dirty Dancing och de starka känslor som den filmen väckte hos en hel generation unga tjejer (samt deras mammor, om man ska döma efter publiken på musikalen i Stockholm härförleden).

Ett annat format där en berättelse kan stå i centrum är musikvideon. Jag kan ha fel, men min känsla är att på 80-talet var det ett hett grepp att göra musikvideos som 3-minuters mini-berättelser. Såhär i juletid tänkte jag slå ett slag för en gammal favorit i den kategorin, nämligen Last Christmas med Wham. (Du som vill fräscha upp minet, klicka på länken nedan.)

http://youtu.be/E8gmARGvPlI

Jag minns precis hur låten i kombination med videon fick mig att känna som ung yngre.  Ah, den som ändå fick fira jul i fjällen med fluffiga och puffiga 80-talskompisar. Tänk att få leka i snön, klä granen och duka långbord med värsta cooola gänget. Den känslan… Och så George Michaels trånande blick och spruckna hjärta på det. Kärlekssorgen som finns kvar under ytan trots att det gått ett helt år! Den känslan…

Man ser inte ofta den här typen av musikvideos längre (det är iallafall min upplevelse). Lite synd, kan jag tycka. För en bra berättelse är en bra berättelse. Oavsett om det är 2000-tal eller 1980-tal. Och oavsett om berättelsen kommer till oss i form av en bok eller en film. Eller en musikvideo.

 

3 kommentarer

  1. Eva skriver:

    Musik ger också en skön känsla. Last Christmas är en av låtarna på min Absolute Christmas CD. Absolut en av mina favorit CD.

  2. Maria skriver:

    Last Christmas är min absoluta favorit bland jullåtarna, just den känslan du beskriver är magisk.

  3. carolineeriksson skriver:

    Maria och Eva – härligt att veta att vi är fler! Ta hand om er och passa på att lyssna riktigt många gånger på Last Christmas nu under december (det gör jag):-)