Första meningen

Mamma dog idag. Eller igår kanske, vet inte.

Så börjar Främlingen av Albert Camus (som är mitt läsval just nu). Det är en välkänd första mening i den litterära världen. En riktigt bra första mening! Direkt anar man ju att det är något märkligt med huvudpersonen, personen som tänker eller skriver detta. Det väcker nyfikenhet, viljan att läsa vidare. Då har författaren lyckats.

En av mina favoriter (både när det gäller första meningen och resten av boken faktiskt) är Busters Öron av Maria Ernestam. Den börjar så här:

Jag var sju år när jag beslöt mig för att döda min mamma. Men jag hann bli sjutton innan beslutet kunde verkställas.

Love it! Så fantastiskt bra. Snacka om att få läsarens uppmärksamhet och håva in honom eller henne direkt.

Vilken är din favorit bland ”första meningar”?

 

Vill du följa Debutantbloggen på Books & Dreams på Facebook? Eller prenumerera på blogginlägg via e-post? I bloggens högra kolumn finner du båda dessa möjligheter. Välkommen!

En kommentar

  1. carolineeriksson skriver:

    Kanske lägger ut en teaser framåt våren…