Kloka ord…om dörrar och fönster

Jag måste ha sett filmen Sound of Music ett par hundra gånger. Jag skojar inte.

När jag var liten brukade min syster och jag titta på Sound of Music igen och igen och igen och igen utan att tröttna (vi gjorde för övrigt samma sak med West Side Story och Girls Just Wanna Have Fun). Vi höll på rätt många år med det där och det satte sina spår. Tror faktiskt att jag fortfarande kan i stort sett hela filmen utantill (repliker såväl som sånger).

Vid ett tillfälle säger abedissan i klostret något mycket klokt till Maria (Julie Andrews). Hon säger:

When the Lord closes a door, somewhere he opens a window

Oavsett om man tror på någon ”Lord” eller inte är det tänkvärda ord.

Ibland stänger man sina egna dörrar. Tackar nej, lämnar, avslutar eller säger upp.

Men ibland är det ”the Lord”/ödet/ livet/andra människor som smäller igen dörrar mitt för ögonen på en. Det gör ont att få ett nej, att bli lämnad, uppsagd, bortvald. Det är lätt hänt att man blir stående framför den där stängda dörren och fortsätter stirra. Hoppas att den ska öppna sig igen. Väntar på bättre tider. Förbannar sin otur.

Det är i sådana stunder man kan påminna sig abedissans kloka ord. När en dörr stängs är det inte slutet. Lyft blicken. Leta. Förr eller senare finner du det där fönstret. Det som står öppet. Det som släpper in ljus. Det som är början på något helt nytt.

 

Vill du följa Debutantbloggen på Books & Dreams på Facebook? Eller prenumerera på blogginlägg via e-post? I bloggens högra kolumn finner du båda dessa möjligheter. Välkommen!

 

2 kommentarer

  1. Göran skriver:

    Ödet kanske stänger dörren för att skydda dig från något – det finns alltid en annan dörr som man kanske ser först senare

  2. Johanna skriver:

    Det ligger mycket i de orden!