Bra och dålig litteratur – enligt Caroline

giveme5

I gårdagens inlägg om bra och dålig litteratur skrev jag att jag inte tror på några objektiva kvalitetskriterier på området. Vad som är en bra eller dålig bok är en subjektiv upplevelse.

Om jag ska försöka mig på att definiera vilka kriterier som är viktiga för just mig när jag läser blir det en lista på 5 punkter.

Följande utmärker en bra bok  i min värld:

1. Språket

Är inte slarvigt eller tramsigt – men heller inte alltför komplicerat. Språket får inte stå i vägen för handlingen, då ledsnar jag.

Exempel: Jag säger bara Håkan Nesser.  Allt av Nesser. Hans språk är en ren njutning.

2. Karaktärerna

Väcker mitt engagemang och känns trovärdiga. Är fördjupade och komplexa (så som människor är). Litteraturen kräver ibland lite grövre penseldrag än verkligheten och det måste vara okej att ta ut svängarna, t.ex. måla upp väldigt ondskefulla alternativt heroiska personportätt. Men platta och helt endimensionella karaktärer undanbedes.

Exempel: Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström. Henning, Lotten och Tummen är och kommer alltid att kännas levande för mig.

3. Driv/spänning

När jag läser ska jag vilja fortsätta lite till, bara en sida till… och en till… Och när jag inte läser ska jag längta tillbaka till boken, vara SÅ spänd på att få veta hur det går.

Exempel: Da Vinci Koden av Dan Brown.

 

4. Känslan när jag har läst klart

Boken lämnar mig uppfylld av en eller flera känslor, väcker tankar och funderingar. Stannar kvar i mig även efter avslutad läsning, helt enkelt.

Exempel: I kroppen min av Kristian Gidlund

5. ”Det lilla extra”

Något som gör boken annorlunda, speciell, unik. Det kan vara temat, storyn, språket eller något annat. Det där speciella ”je ne sais qoui” som inte så lätt låter sig fångas i ord, men som är väldigt tydligt när man väl hittar det.

Exempel: En bön för Owen Meany av John Irving

 

Det finns också en bubblare, en sjätte punkt. En extra guldstjärna, if you will. Den delas ut till böcker som, förutom ovanstående fem punkter, också uppfyller följande kriterium:

6. Är av bestående värde för mig (och ev. andra)

Lockar till omläsning. Ger nya insikter varje gång man läser den. Flera bottnar, många lager.

Exempel: Känslan av ett slut av Julian Barnes.

 

Hur ser dina kriterier för en bra bok ut? Liknar de mina eller är de helt annorlunda?

 

 

 

4 kommentarer

 1. Annika Estassy skriver:

  Jag är helt enig med dig – utom när det gäller Da Vinci-koden som jag aldrig läste ut eftersom jag tröttnade på alla cliff hangers. Inte tillräckligt mycket med känslor i den. 😉

 2. carolineeriksson skriver:

  Kanske inte toppen poäng när det gäller just karaktärerna eller känslan för dem. Men odiskutabelt när det gäller spänningen och drivet tycker jag. Fullt ös från första sekund och – som du skriver – massor med cliffhangers. Sedan kan det förstås också bli för mycket av det goda ibland, men för mig är den boken ändå ett bra exempel på just den punkten.

 3. Anne skriver:

  Helt enig med Annika! Och jag älskar Karin Alvtegen. Läs hennes senaste: vilka karaktärer!

 4. carolineeriksson skriver:

  Bara ett klargörande: att jag tycker Da Vinci Koden hade spänning och driv betyder inte att jag tycker den ”scorade” högt på andra parametrar.
  Hursomhelst. Jag är också otroligt förtjust i Karin Alvtegen:-) När det gäller punkt 2 på min lista (karaktärer) är hon definitvt ett bra exempel!