Och bergen svarade

20130705-192848.jpg

Jag har läst – och älskat! – Khaled Hosseinis tidigare böcker, Flyga Drake och Tusen Strålande Solar. Förväntningarna på hans nya, Och Bergen Svarade, var alltså höga.

Den här gången, till skillnad från de två tidigare romanerna, får man inte bara följa en eller ett par huvudpersoner. Nej, varje avsnitt/kapitel har en ny huvudperson. På gott och ont växlar alltså berättarperspektivet hela tiden och samma person är aldrig ”huvudperson” mer än en gång.

Personerna som berättar står dock i relation till varandra på ett eller annat vis. Hosseini väver ihop deras livstrådar på ett både fint och skickligt sätt. Personligen blir jag mest berörd av de livsöden som återges i bokens första del.

Och Bergen Svarade bjuder inte på samma utstuderade grymhet och nästintill outhärdliga svärta som Flyga Drake och Tusen Strålande Solar. Här är det förlust och saknad som dominerar, snarare än förnedring och utsatthet.

Med Hosseini får man verkligen resa i fantasin och följa med till fjärran länder. Han har ett fantastiskt sätt att beskriva miljöer så att man upplever att man är där. Hans karaktärer är intressanta och (nästan alltid) engagerande.

Och Bergen Svarade är en riktigt klassisk berättelse med teman som berör alla människor, oavsett ålder, kön, etnicitet eller geografisk hemvist. En saga för vuxna helt enkelt. Egentligen skulle den inte läsas på papper utan återberättas och lyssnas till i skenet av en lägereld.

För vem: Den som tyckt om Hosseinis tidigare böcker.

Ord: Svulstig, dramatisk, varm, vemodig, vacker

Kommentarer är avstängt på den här sidan.