Bästa lördagsnöjet!

Vad sysslar egentligen en författare med lördagar? Går på spännande utställningar? Äter brunch med intressanta och kulturella vänner? Åker på weekendtrip till stortstäder runt om i världen? Jag vet inte hur det är med alla andra författare, och kan ju egentligen bara svara för mig själv. En av mina favoritsysselsättningar är att åka till den föga glamorösa återvinningsstationen. Få saker fyller mig med så mycket tillfredställelse som att rensa ut allt sk*t som samlats i garaget, i förrådet under trappan, i tidningskorgen och i skåpet under diskbänken. Jag lastar bilen full och åker sedan i väg till Högdalens återvinningsstation. Ibland får jag köa, men det är det värt. Sedan börjar sorterandet, kartong och wellpapp till en container, plast i en annan, glödlampor till en tredje och odefinierbara prylar i ”Brännbart”. Det tar så där en 20 minuter och sedan är det klart! Det är fint i garaget, under trappan och under diskbänken, och i tidningskorgen är det tomt. I alla fall den närmsta veckan. Hurra! Jag känner mig duktig och det blir städat hemma och dessutom får man ha sina fulaste träningsbrallor på sig. Pröva återvinningen du också, det slår brunchen och utställningen med hästlängder, och dessutom är det gratis!

Kommentera

Bokmässeblues

Det är den tiden på året när man är trött, på gränsen till utmattad. Bokmässetrött, konstaterar syrran och jag. Det är inget att leka med. Tröttheten och känslan av meningslöshet som följer på bokmässan kan vara svår och sitta i länge.

Det beror inte på alkoholintaget i baren på Park, på olika scenframträdanden eller signeringar. Kanske handlar det om alla förväntningar som byggts upp under året, men som oftast inte infrias: seminarium för fem deltagare, signeriningar då inga läsare dyker upp. Men. I år var det annorlunda. Någonting hade hänt. Det var nästan fullt på vårt seminarium och vi fick stå och signera böcker i en lång stund. Och hela tiden kom trevliga människor fram till oss och tackade för den senaste boken ”Innan du dog”. Så, vi åkte hem lyckliga, men icke desto mindre utmattade och fortfarande lika frågande: Vad fan är det som gör att man blir så trött i Göteborg egentligen?

 

 

 

Kommentera

Nigeriamiljonär

Herregud, det kommer mer pengar på webben … Dags att säga upp sig?

Heij kдra,

Jag meddelar dig om en цmsesidig transaktion som innebдr цverfцring av $ 21,5 miljoner (Tjugoen miljoner, femhundratusen amerikanska dollar) i min bank i Kina till dig som mottagaren. Denna transaktion kommer att ske 100% riskfritt vara ekonomiansvarig den avlidne kund.

Vдnligen kontakta pе min privata e-postadress nedan fцr frеgor och ytterligare fцrtydligande.

Bдsta hдlsningar,
Sang Chin
E-post: sangchinn11@yahoo.com.hk

Kommentera

Punktering

i går skulle familjen åka iväg på utflykt. Men, framme vi bilen upptäckte jag att bakdäcket var platt som en pannkaka. Det förklarade varför en man viftade åt mig när jag körde bil inne stan i fredags. jag trodde a) att jag hade kört på något, t ex hans bil. Eller b) att han i största allmänhet retade sig på min bilkörning. men där ser man, han var en god människa och ville göra mig en tjänst.

Hur som helst så började jag gräva i bakluckan, lyfta på luckor och montera bort skruvar. och vad hittade jag…tada…en pump. Jaha. Den var inte mycket till hjälp. Och inte ett reservhjul så långt ögat nådde. Jag ringde assistansnumret och en bärgare kom för att hämta bilen. Den trevliga unga mannen som körde informerade mig om att nya bilar sällan har reservhjul, utan pump och ngt klet som man ska laga punkteringen med. Det hjälper dock inte när ett däck ser ut som mitt. Bärgaren åkte iväg med min bil och jag och familjen stod kvar, blåsta på utflykten. Nu tänker jag köpa en ny bil, och kräva reservhjul som extrautrustning. Så det så.

Kommentera

Plötsligt händer det

Den här finfina recensionen dök upp i senaste Amelia. Jag blev så glad när jag hittade den, inte bara för att den är bra, utan för att den är skriven av Maria Küchen, en av mina absoluta favoritförfattare.

Kommentera

Sjukt stenhård research

Nu läser jag en sådan där läbbig bok igen. En som är på riktigt, där kvinnor och barn mördas på löpande band och gärningsmännen jagas av stenhårda amerikanska profilerare (speciellt författaren själv är sjukt stenhård, i alla fall enligt egen utsago).

Det var syrran som kom med boken. Det är alltid hon som kommer med de otäcka böckerna. Rekommenderas för alla som tycker det mest spännande som finns är att läsa än en fet förundersökning.

 

 

Kommentera

Världens bästa bok?

Jag blev ombedd att skriva ett boktips till Metro. Det skulle tipsas om världens bästa bok. Man fick använda sig av 250 tecken. Jaha…det var ju lätt. Hur många böcker har jag egentligen läst? Och vilken av dem är den bästa? Det är en omöjlig fråga att svara på eftersom det som är livsomvälvande under en viss tid i livet kan te sig banalt några år senare. Men kanske är ett kriterium för en riktigt bra bok just att den behåller sin kraft och laddning år efter år? Jag kommer att tänka på William Goldings ”Flugornas herre” som jag läste när jag var i tolvårsåldern. En bok som skakade om mig och som jag aldrig slutade tänka på. Åratal senare läste jag om den och den var fortfarande storartad. Lite på samma sätt har det varit med deckare jag älskar, som Sjöwall-Whalöös klassiska serie. Jag läste också dem någon gång på mellanstadiet och återkommer fortfarande ständigt till dem, som inspirationskällor och som förebilder. Men också böcker som tar en ut på det stora äventyret, i en helt annan värld, är betydelsefulla för mig. Jag älskar Tolkiens Ringen-triologi och Richard Adams ”Den långa flykten”. På senare år har jag förälskat mig i spanjorens Carlos Ruiz Safons böcker, för stämningen och känslan av saga och mystik som finns i dem. Men egentligen är det väl helt enkelt så att jag generellt sett älskar böcker. Nästan alla böcker. Allt från lättviktig spänning till djuplodande drama (fast det får inte vara för djuplodande, jag orkar inte ta mig igenom ”På spaning…”) Romaner, chick-lit, flickböcker, äventyrsböcker, barnböcker, bilderböcker, fantasy, kokböcker, repotageböcker, biografier… Fast till Metrobilagan blev det något annat, en kriminalroman såklart. Fast vilken får du läsa om i tidningen.

2 kommentarer

  1. Camilla skriver:

    Nämen, ”På spaning efter den tid som flytt” är just min favvo. Den och ryskta 1800-talsromaner …

  2. Åsa skriver:

    Men så har jag ju alltid varit lite ytlig också… Jag föredrar böcker som man faktiskt kan läsa och inte behöver forcera med stämjärn och massor med tom tid.

Kommentera

Det regnar nigerianska miljoner

Min högt värderade kollega Håkan berättade på sin blogg om hur många spännande mejl han fått från östeuropeiska kvinnor sedan han började blogga här. Själv har jag upplevt något liknande, fast det handlar inte om kvinnor, eller män heller. I stället verkar det som om en massa rika filantroper vill slänga sina miljoner på mig. Jag har inte summerat intäkterna, men inser att jag nu är ekonomiskt oberoende. Det här trillade tex in i mejllådan i morse:

”Mitt namn är Mrs Y. Ishii Taro, jag från Japan min far var i fastigheter leasing verksamhet innan han dog 2004. Jag kontaktar du i en tanke på att vi kommer att vara till stor hjälp för varandra som kloka utveckla en hjärtlig relation. mig själv
tillsammans med min syster försöker dölja miljontals dollar i kontanter i vårt garage för att undvika om $ 27.800.000 i arvsskatt i Japan.I har 2,061,681,295.50 JPY Japan yen Motsvarande $ 25,448,300.00 USD amerikanska dollar, som jag för avsikt att använda för investeringar ändamål overseas.This pengar jag sparade i en privat
uppfördes säker vaktbolag. Det är min advokat och jag själv som vet där pengarna förvaras. På grund av den rådande situationen i mitt land om statliga attityd mot min familj har det blivit ganska omöjligt för oss att använda dessa pengar i, så vi söker er
stöd för att överföra dessa pengar från Japan. Med tanke på att din hjälp behövs för att överföra denna fond, föreslår vi en provision på 21% Twenty One procent av den totala summan till dig för förväntade service och assistans, om du är intresserad så svara
omedelbart med ditt fullständiga namn och telefonnummer till min
privat e-post: yosh643@yahoo.com.hk

Kommentera