Världens bästa bok?

Jag blev ombedd att skriva ett boktips till Metro. Det skulle tipsas om världens bästa bok. Man fick använda sig av 250 tecken. Jaha…det var ju lätt. Hur många böcker har jag egentligen läst? Och vilken av dem är den bästa? Det är en omöjlig fråga att svara på eftersom det som är livsomvälvande under en viss tid i livet kan te sig banalt några år senare. Men kanske är ett kriterium för en riktigt bra bok just att den behåller sin kraft och laddning år efter år? Jag kommer att tänka på William Goldings ”Flugornas herre” som jag läste när jag var i tolvårsåldern. En bok som skakade om mig och som jag aldrig slutade tänka på. Åratal senare läste jag om den och den var fortfarande storartad. Lite på samma sätt har det varit med deckare jag älskar, som Sjöwall-Whalöös klassiska serie. Jag läste också dem någon gång på mellanstadiet och återkommer fortfarande ständigt till dem, som inspirationskällor och som förebilder. Men också böcker som tar en ut på det stora äventyret, i en helt annan värld, är betydelsefulla för mig. Jag älskar Tolkiens Ringen-triologi och Richard Adams ”Den långa flykten”. På senare år har jag förälskat mig i spanjorens Carlos Ruiz Safons böcker, för stämningen och känslan av saga och mystik som finns i dem. Men egentligen är det väl helt enkelt så att jag generellt sett älskar böcker. Nästan alla böcker. Allt från lättviktig spänning till djuplodande drama (fast det får inte vara för djuplodande, jag orkar inte ta mig igenom ”På spaning…”) Romaner, chick-lit, flickböcker, äventyrsböcker, barnböcker, bilderböcker, fantasy, kokböcker, repotageböcker, biografier… Fast till Metrobilagan blev det något annat, en kriminalroman såklart. Fast vilken får du läsa om i tidningen.

2 kommentarer

  1. Camilla skriver:

    Nämen, ”På spaning efter den tid som flytt” är just min favvo. Den och ryskta 1800-talsromaner …

  2. Åsa skriver:

    Men så har jag ju alltid varit lite ytlig också… Jag föredrar böcker som man faktiskt kan läsa och inte behöver forcera med stämjärn och massor med tom tid.

Kommentera