Bokläsande – det nya mindfulness?

Jag jobbar på Akademibokhandeln (hur länge Akademibokhandeln och Bokia nu kommer att heta vad de heter), och har fått en bra och nyttig inblick i våra bokvanor. Vad gäller köp, läsande, resonerande. En tydlig sak är ju, att vi har bråttom. Att vi tycker allt ska gå fort, annars är det inte värt besväret. Jag är själv väldigt inriktad på Ansträngningen, inte Upplevelsen, och har ofta en känsla av att tiden inte räcker till. Jag vet bättre, jag VET. Ju mer man stressar och krymper sin tillvaro, desto mer bråttom får man, desto mindre tycker man att tiden är. Och jag håller ju med både Eckhart Tolle och, till viss del, personerna i Rhonda Byrnes bok The Secret. Allt blir vad man gör det till, eller, man är själv den skapande kraften i sitt liv, yes!

Efter noggrant grubblande har jag kommit fram till att läsande kan vara det nya mindfulness. Att läsandet, som sådant, är att vara i stunden. Istället för att prestera till hundra procent varje minut ta en bok, sätta sig i en mysig fåtölj, se till att skaffa sig bra läsljus, och läsa i två timmar. Prioritera läsandet, som vi prioriterar vår träning, vår matlagning, prime time med familjen.

Läsandet gör ju något med vårt allra innersta. Orden vi läser, historierna och livsödena vi får ta del av, snärjer sig hela vägen in. Och alltid är det en liten bit som blir kvar, och formar oss resten av livet. Kom inte och säg att jag har fel. Tänk på de allra första böckerna du läste som barn. Känn sedan vilken resonans de där böckerna har i den person du blivit, hur några rader av ord fortfarande går igen i din vokabulär, hur du fortfarande känner ett särskilt sting för alla föräldralösa barn på grund av Rasmus på luffen. Och alla svåra ord, var det inte i en lite för vuxen bok du läste dem, första gången, för att sedan ta reda på vad de betyder?

Läsandet, med stort L, borde det skrivas böcker om. Hur man tar sig tid till Läsandet i sin vardag, hur man skapar Den perfekta läshörnan, vad Läsandet gör med oss, varför och hur det är så viktigt. Det borde göras HIPPT, med influenser från nördarnas upprättelse (nörden, idag, är en het person, så är det). Vi borde ta oss en funderare, vi, som är vuxna, eftersom barn inte gör som vuxna säger, utan som vuxna gör. Läser du idag? Nej? Då är det inte konstigt att barnen inte heller gör det.

Högläsning, litteraturdiskussioner, ska i framtiden vara naturliga inslag vid middagsbordet. Det kanske inte är det klassiska mindfulness, men det är absolut närvaro på diskussioner. Man får liksom inte plats med baktid eller framtid i skallen samtidigt som man är djupt engagerad i ett gott samtal.

Eller hur?

2 kommentarer

  1. Malin skriver:

    Jag får en sådan härlig bild av hur man med vänner och familj sitter och diskuterar läsning och litteratur som den mest självklara saken i världen vid middagsbordet.

    Det klassiska gör inte som jag gör, gör som jag säger stämmer nog helt på barn, men då kanske läsning behöver likställas med träning (inte bara trevligt, utan nödvändigt) så att man inte känner sig dålig för att ha läst i två timmar, utan extra awesome för att man gjort något bra för själ och hjärna :)

  2. Christin Ljungqvist skriver:

    Ja, eller hur? Det känns så fint, så rätt, på något sätt.
    Och du har ju helrätt: varför får man dåligt samvete över att ha suttit still och läst någon timme? Som om man SLAPPAR när man tränar sin själ, typ! :)

Kommentera