De skumma grejerna

Okej. Jag måste vara ärlig mot er. Annars spricker jag. Här kommer mina skumma grejer, bara det senaste. Alltså, från dess att jag blev författare.

SPOILERVARNING för er som inte har läst mina böcker!

Here it goes: Kaninhjärta handlar om ett tvillingpar, där ena flickan, i slutet, tar sitt liv. På min releasefest fick jag veta att det, på riktigt, funnits ett par tvillingflickor i Vallda där en av dem dog. Jag blev alldeles häpen. Började göra research. Kontaktade bland annat Kungsbackas tidningar, utan svar, och sedan slutade jag försöka.

Astrid Lindgren är en fantastisk människa. Jag önskar jag hann träffa henne innan hon reste sin väg. Jag citerar henne i Kaninhjärta, och tänkte göra detsamma i bok tre. Därför surfade jag in på hennes hemsida, där det ligger lite citat. Så tänkte jag att jag inte visste så ordentligt om hennes historia. Jag bläddrade in på sidorna om hennes uppväxt och läste att hennes pappa hette Samuel, hennes mamma hette Hanna, hennes bästa vän hette Anne-Marie … stor, stor rysning. Ni får tro vad ni vill om detta, men ibland kan jag svära på att hon är här.

Håkan Hellströms senaste låt, Det kommer aldrig va över för mig, så snart jag hörde den rös jag i hela kroppen och tyckte den passade perfekt till bok tre. Som handlar om en stammande pojke med stark beskyddarinstikt gentemot sin familj, och dem han älskar. Sedan läste jag det här i en intervju om Håkan (klicka för större bild):

20130412_125646

Det dyker upp sådana här kopplingar och sammanhang, hela tiden. Som om jag befinner mig i flöde. Jag tycker det är oerhört häftigt.

Kommentera