August

Låt oss prata lite pris, okej? Något jag har funderat på ända sedan jag debuterade (och inte fick Augustpriset); priset behöver uppdateras. För som läget ser ut nu tävlar mina böcker med tonårsböcker, barnböcker och bilderböcker. Det är en och samma kategori. Helt galet, faktiskt. Då kan vi lika gärna ha en och samma kategori för ALLA böcker. Låt ALLA böcker tävla mot varandra, vilken bok var bäst i år?

Nej. Dags för Barn- och ungdom att kommateras = Barn, Ungdom. Fyra kategorier (Barn, Ungdom, Vuxen, Fack), och vinstpengarna uppdelade på dessa. Det enda rätta. Eller, för all del, höj prissumman? Så alla vinner 100 000 kronor var?

Ännu en sak jag funderat på (ända sedan jag började jobba i boklåda och ser hur böckerna delas in); där tycker jag att ungdomsavdelningen, precis som barnavdelningen, ska delas upp i rekommenderade åldrar. Eftersom trettonåringar hör hemma där lika mycket som nittonåringar, och de som är tretton nog inte är upplagda för sexläsning, medan nittonåringar kanske letar efter just det, och spänning på en annan nivå.

Ung Vuxen-litteraturen är här för att stanna, absolut. Dags att göra rum för den. Det rum den förtjänar.

 

Kommentera