Hej Matilda Salmén!

Hurra! I dag är det Internationella barnboksdagen! Jag var lite för min tid (omedvetet) när jag i går bloggade om barn och böcker, men i dag är ju THE DAY.

Dagen till ära har jag frågat min frilansloftkollega Matilda Salmén lite kring hennes jobb. Hon är ju inte bara min bordsgranne, hon är även barnboksillustratör, gudmor till Sven, en nära vän, en gammal granne, superrolig och mamma till Majken som (tack vare?) mammas jobb och stora barnboksintresse har ungefär 380 barnböcker – det ni!

majkenjag

Matilda, vad är bäst med ditt jobb?
– Det är väldigt roligt att få jobba med det man älskar att göra, jag älskar ju barnillustrationer och har alltid gjort. Helt enkelt att försörja sig på något man drömt om att försörja sig på.

Vad tecknar du på nu?
– En barnbok till bokförlaget Opal och en till Verbum. Dessutom Linas matkasse som är ett kontinuerligt uppdrag – jag gör ett uppslag i varje receptblad med barnfiguren Linus. Jag har också fått manus till ett läromedel för Liber som ska påbörjas.

majken-2Vad tecknar du helst?
– Människor, för jag älskar att teckna uttryck, mimik och olika kläder, mönster och få en känsla i figurer och detaljer. Gärna inredning också – saker som jag skulle vilja ha i mitt eget hem.

När kommer barnboken om familjen Salmén-Ileby då?
– Om ett år förhoppningsvis. Jag har en idé! Majken ger mycket inspiration. Till höger är Majken i sitt nya solskydd. Hittades på en loppis i Märsta för en femma i helgen.

Slutligen, vilken bok är du mest stolt över att du har illustrerat?
– Det måste vara Joy-böckerna på Rabén & Sjögren. Den första boken av tre var mitt första riktiga bokjobb där jag var ensam illustratör.joy Det var så mycket publicitet kring den boken – Helena Östlund som skrev den hade vunnit en berättartävling som Rabén & Sjögren hade i samma veva som Astrid Lindgren skulle ha fyllt 100 år. Vinnaren Helena skulle tillkännages på Astrid Lindgrens 100-årsdag. Jag fick jobbet på försommaren, boken trycktes under sommaren och jag fick vara jättehemlig.

– Så på 100-årsdagen var bland andra Ilon Wikland på plats, en av mina största inspirationskällor, och Astrid Lindgrens släktingar. Så drog de bort skynket till boken! Nu är Joy-böckerna teveserie också – extra roligt!

I Matildas blogg kan du läsa mer om hur illustrationsjobbet med böckerna gick till.

Heja Matilda! Och heja all världens barnböcker!

matilda-illustration-1matilda-illustration-2Matildas illustrationer från boken ”Mamma vill inte gå till dagis”, utgiven på Miro förlag, skriven av Patricia Arnolds.

En kommentar

  1. Karin skriver:

    Å tack för bloggtips! Vilken härlig stil!

Kommentera