Öppet brev till skilda mammor och pappor: Du själv är julen – det räcker.

juljus

”Kommer barnen att få en tillräckligt bra jul? Räcker jag till som ensam pappa att uppfylla en rimlig dos jul?
Vid den här årstiden för 7-8 år sedan var jag stressad.
Julstressad.

”Vilka lampor är inte för varma i pappersstjärnorna i fönstren och hur hänger man upp dem förresten?”
”Ska vi börja med lite julmat då och då i vardagsmaten?”
”Varför äter jag själv upp all pepparkaksdeg?”
”Kan jag städa undan alla julgrejor och säga till barnen att de har sovit JÄTTEEEELÄÄÄÄÄNGE och att julen redan varit? ”Sorry, tjejerna men jag sparade klapparna…”
”Måste man ha en gran trots att jag inte gillar såna, och de kostar mycket och är i vägen? Klart vi måste ha en gran…”

Och framför allt: ”Kommer barnen känna att det blir en tillräckligt bra och mysig jul? Räcker jag till?”
Och jag hade en liten gnagande oro om min fläckvisa sorg över liv utan äktenskap och mamma/farmor skulle rinna över och skvätta på barnen…

Jag slet och det blev bra. Men jag var alltid stressad. Aldrig jullugn. Glad över ungarnas glädje. Men inte så mycket egen glädje.
Men jag ser ju efteråt på foton att ungarna var jättenöjda.

Jag såg inte vilken väldigt stor marginal som befann sig mellan en totalt misslyckad jul, och min egen stress och oro för att inte kunna ”leverera”.
Jag ser idag att jag hade kunna taggat ner. Att ha en”Plan B” om inte allt funkat. Delta lite mer i stunden. Ha ett parti skumtomtar och julmust ifall man behöver nödproviant…

Så till dig mamma eller pappa som idag undrar om du kommer kunna skapa en bra jul för dina barn: Tagga ner. Ungarna är som små seismografer – de förstår ofta innan vi själva vet, hur vi vuxna mår. Skapa en jul som du också trivs med.
En utebliven perfekt jul är inte hela världen för barnen. Om inte DU tycker att det är hela världen.
Ungarna skriker att de vill ha olika dyra julklappar men det är faktiskt en nöjd och glad DIG som de faktiskt vill ha.

Du är deras jul. Det räcker.

God jul.

Heja dig. Det blir bra.

 

5 kommentarer

 1. Jenny skriver:

  Bra och helt rätt. Alla mår bra av att tagga ner inför julen.

 2. Lena skriver:

  Så kloka ord – jag har varit själv i snart 14 år m mina tjejer – de senaste åren planerar vi julen tillsammans ( vad vill vi) och jag får alltid höra att den stunden de älskar mest är vår stund på julaftonsmorgon när vi 3 äter frukost framför Tv’n o de öppnar klapparna från mig – det är den stunden som är viktigast på julen för oss ❤️ // Lena

 3. Lasse skriver:

  Jag började gråta när jag läste Lenas inlägg vet inte själv hur min jul med barnen kommer att bli nu när man blivit ”skild” . Har precis beställt boken som jag hoppas kan ge mig ett slags körschema närmaste tiden
  / Lasse

  • Ola Ringdahl skriver:

   Hej Lasse!
   Jag vet hur det känns med oron inför både jul och hundra andra saker, men det blir bra! Och bra att du släpper ut lite stress och sorg i form av gråt, det gör vi killar i allmänhet lite för sällan. Du kommer att ha tusentals med fina stunder med dina barn, var så säker. De älskar dig.
   Hoppas att boken kan ge dig både lite struktur och tröst.
   Ha det jättebra, snart är det vår!
   Ola

Kommentera