Facebook är fantastiskt – kanske särskilt för skilda människor

Facebook_like_thumb

Ibland får Facebook lite för mycket kritik. Det kallas för ytligt och fördummande. Jag håller med. Men inte bara. Det är lite som att prata om telefonen på samma sätt.
Facebook är fantastiskt. Också.
När min mormor levde, bodde hon i en by utanför Vansbro, Dalarna. Varje gång hon pratade med mig gav hon mig rådet att undvika våld och droger. Hon var rädd. Därför att hennes världsbild utanför Vansbro, skapades av nyheterna på TV. Hon trodde att jag riskerade att bli knivhuggen så fort jag satte foten utanför porten.
Nyheterna är bra men det handlar verkligen bara ”om allt hemskt i världen” (citat Berta Larsson, min mormor). Det är klart att det påverkar människors världsbilder.
Debatten om nyhetsjournalistik kan vi i detta nu lämna därhän, men jag blir glad när jag kommer in i detta ”fikarum” som Facebook innebär. Ibland är det lite mycket redovisningar av middagar och träningspass, men väldigt ofta delar människor sådant som gjort de glada, visare eller smartare.
Varje dag ser jag minst ett videoklipp som gör mig glad.
Varje dag läser jag ett citat som får mig att tänka till.
Detta påverkar också min världsbild. Den blir lite mer balanserad.

Jag tänker också på hur man som nyskild kan använda Facebook för att ta upp kontakten med gamla kompisar, men även få kontakt med nya. Det är en sån bra ”kontaktyta” att känna pulsen på varandra. Jag har själv senaste året fått minst två kompisar som blivit ännu bättre kompisar därför att vi upptäckt att vi väldigt mycket gillar liknande saker… det hade vi aldrig vetat annars.

Så kalla mig… hurtig.
Men FB är fantastiskt. Också.

Kommentera