Veckans första boktips

kvinnan_pa_taget-hawkins_paula-30398403-2284728731-frntl

En sträckläsning senare vill jag gärna tipsa Books & Dreams läsare om den här spänningsromanen. Det snackas en del om att det här skulle vara årets Gillian Flynn och visst, ”Kvinnan på tåget” har en del likheter med ”Gone girl”, men är ändå sin egen. Olikheterna är fler än likheterna skulle jag säga, tack och lov.

Så här är det: jag läser sällan thrillers. Varför då? Jag vet inte, tiden räcker inte till, jag har ständigt en trave böcker som jag vill läsa, vi kan kalla det för uteslutningsmetoden om ni vill. Men den här lockade mig och den var lätt värt lästiden. Herregud, jag läste ut den på en dag.

Vad har vi? Jo, en välskriven och smart spänningshistoria, berättad genom ett par såriga människor som har fått sin beskärda del av smärta, sorg och leda i livet. Rachel, som väl ändå får sägas vara huvudperson, har fått sparken från sitt arbete eftersom hon dricker för kraftigt, hon är inneboende hos en vän som egentligen inte vill ha henne där och varje dag tar hon tåget in till London för att lura sin rumskompis (och möjligen sig själv) att hon fortfarande har ett fungerande liv som inte fullständigt har rasat samman.

Längs vägen in till London ligger gatan med husen där hon levde i ett förhållande med någon hon älskade. Det är några år sedan. De har separerat, mannen lever i ett nytt förhållande nu, fortfarande i samma hus. Det blir en plågsam resa in och ut från London när den gatan passeras för Rachel. Sedan gör hon sig ett ärende dit, utan någon verklig anledning, hon är berusad bortom alla gränser och vaknar upp blodig dagen efter med minnesluckor. Och så har en kvinna försvunnit från gatan.

Mer än så ska jag inte berätta. Men historien flyger fram, det är svårt att lägga ifrån sig boken, texten håller mycket högt tempo. Och som alla riktigt bra thrillers, så innehåller ”Kvinnan på tåget” en berättelse om relationer. Människor som vill göra rätt men det blir bara fel. Det här är en strålande debut.

/Peo

 

 

En kommentar

  1. Rebecka Edgren Aldén skriver:

    Har bara några sidor kvar – otroligt spännande! Och ja, vissa likheter med Gone girl. Hälsningar från din bloggranne!

Kommentera