Är ni inte färdiga med Kulturmannen snart?

Jag tog mig faktiskt igenom Knausgårds text häromdagen. Sedan backtrackade jag de tidigare skrivna artiklarna, som var upprinnelsen till hela tjafset, och efter det gick jag och satte mig på muggen med huvudet i händerna. Trodde aldrig jag skulle behöva djupandas över en text i pressen. Men.

Om vi börjar med Ebba så är hon i sin fulla rätt att sparka på Stig och Karl Ove. Det är så vi gör, vi tycker saker och så skriver vi ner dem och sedan sitter det nån redaktionschef på sina höga hästar och tycker att fan det här kommer få många klick och sedan kan det börja drevas. Jag tycker Ebba har rätt i mycket av det hon skriver: Stig och Karl Ove är inte mina killar, om man säger så.

Men det är fruktansvärt tjatigt ändå. Jag vill ha tillbaka minuterna jag la ner på texten, trots att den är rimlig.

Och sedan då. Knausgårds svar. Där han känner sig extremt förorättad och riktar bazookan mot svenskarna som är trångsynta. Den mannen kan skriva långt! Det fanns ett kort ögonblick i mitt liv när jag gav mig på hans tegelstenar. Det skulle jag inte ha gjort. Bara för att det är välformulerat så blir det inte bra, kom ihåg var ni läste det först.

Karl Ove: Det är inte så jävla farligt att vara en Kulturman. Du klarar det, kom igen. Gud, vad du är tjatig! Rakt in på floskeltoppens förstaplats tog du dig med din DN-text.

Säkert säger någon att jag förminskar problemet, att Kulturmannen är ett reellt problem som trycker ner sina undersåtar. Fast varför, varför snälla, ens ägna någon mer tankekraft åt detta populärkulturella fenomen? Strunta i honom!

Men, med det sagt, måste jag erkänna att jag själv ägnade tid åt en Kulturman, hämtad direkt från verkliga livet, i romanen ”Kärleken passerade här en gång.” Vi kallar honom Bläckfisken i texten, han är en rynkig litterär gubbe som älskar småtjejer och jag ville nog visa upp honom såsom han är. Även jag är skyldig till att hålla myten levande.

Nog nu.

Jag är trött på Knausgård. Men jag är ännu mer trött på Knausgårds läsare.

Jag är trött på SD. Men jag är ännu mer trött på SD:s väljare.

/Peo

 

 

Kommentera