Hur börjar jag skriva min bok?

Ett uttryck som ofta återkommer är KISS. Keep It Simple Stupid. Förenklat: Gör det inte svårare än vad det behöver vara.

Egentligen är mitt allra första tips att gå en kurs eller två! Du lär dig massor! Det ÄR ett hantverk, det FINNS mängder av tips och trix som kan vara bra att ha i en hög. Det är någonting som ger dig en skjuts framåt. Du blir säkrare i ditt skrivande och du får en verktygslåda av saker du kommer att behöva.

För att börja skriva en bok behöver du veta vad du ska skriva. Du behöver en historia. Någonting att berätta. Du behöver en intrig. Någonting som gör att jag vänder blad efter blad efter blad. Du behöver karaktärer. Människor och platser, miljöer och rum. Du behöver en historia som bär igenom ca 700 000 tecken.

IMG_1761 copy

Gräv där du står! Du har erfarenheter, upplevelser, tankar och händelser som har passerat. Gräv där! Du har eller har haft ett jobb som du kan, du känner en miljö, du vet någonting, du har gått igenom något. Gräv där du står.

Så låt oss säga att du har din historia, din berättelse. Du ser allt framför dig. Den finns i ditt huvud. Den ska bara ner på papper.

Många menar att man ska börja med att planera sitt skrivande. Om jag hade gjort det så hade jag blivit livrädd och förmodligen aldrig börjat. Bara kör. Strunta i att planera in. Målet är att du ska bli så engagerad i din historia (och det måste du vara för om inte du är det så kommer ingen annan att bli det heller) så att du finner tid, stjäl tid för att få berättelsen skriven. Alltså. Stryk tidsplaneringen.

Lär känna dina karaktärer. Själv gör jag en liten beskrivning av alla som får vara med. Jag tar reda på vilka de är genom att ta reda på vad de har varit med om, hur de ser ut, vilka de umgås med, hur de beter sig, talanger, egenskaper, later och sätt de rör sig på. Det jag tar fram är kanske ingenting som kommer att dyka upp i min roman men jag vet hur jag ska använda dem när jag känner dem.

Skissa på en tidslinje. Rita upp när olika saker ska hända, sträva efter en intrig som läsaren vill följa för att veta hur någonting ska lösas. Tänk på dramaturgin. Din berättelse behöver kanske börja med ett dilemma någonstans för att sedan eskalera och senare finna en vändning varefter romanen leder läsaren till en upplösning. Tänk på vad du själv går igång på! Vilka böcker du själv tycker mycket om.

Använd miljöer du känner till eller gör din noggranna research om de miljöer som du inte känner till. Ingen gillar att läsa om en miljö som du har återgivit felaktigt: ”Vi träffades den våren i Stockholm, på Sergels Torg under körsbärsträden.” (Körsbärsträden står i Kungsträdgården …).

Läs massor! En del tror att de tappar sin egen röst och sitt eget språk om de läser när de skriver men det är tvärtom. Läs läs läs och glöm inte att någon gång läsa en av dina favoritböcker bara för att lära dig, strunta i historien, bara läs för att lära. Stryk under och vik hörn.

Tänk dig din berättelse i scener. En del författare skriver allt i kronologisk ordning, en del skriver scener som de sedan klistrar ihop.

Bestäm dig för om du ska skriva i första person eller tredje eller i ett alvetande perspektiv! Det är inte jätteroligt att halvvägs in i manuset komma på att man nog borde ha skrivit allt i första person och inte tredje (som jag gjorde med romanen Allt för din skull). Det blir mycket extrajobb.

Precis som vilket projekt som helst: Förberedelserna är halva jobbet!

Nästa punkt? Just do it. Börja skriv. Skriv från hjärtat, skriv så det blir tungt och jobbigt i själen, skriv så att du spränger dina egna gränser, skriv så det gör ont. Skriv utan att tänka på att det kan bli en bok, skriv för dig själv och tänk inte på vad andra kan tycka. Skriv varje dag så att du inte tappar känslan för din berättelse. Skriv inte för att bli världens bäst säljande författare, skriv för att du måste och vill. Skriv av rätt anledning. Hitta likasinnade, gå med i en bokcirkel, ring en etablerad författare och fråga (författare är generösa!), läs böcker om skrivande och missa inte Stephen Kings bok ”Att skriva”!

Läs mer tips här och här.

Imorgon skriver jag om hur man skriver det svåraste man kan tänka sig. 

Kommentera