Skriv för att du måste?

Jag minns att en person på någon av mina kurser frågade vår lärare vad han/hon skulle skriva för att tjäna mest med pengar. Jag minns att läraren höll en lång föreläsning om hur korkat det är att tro att man kan skriva bra om drivkraften är att tjäna pengar. Han sa att du behöver talang för att det är en av de bästa drivkrafterna, han sa att du behöver lusten och det som gör att du brinner för vad du gör eftersom det kommer att vara helt avgörande för om du lyckas eller inte.

Stephen King, i sin fantastiska bok Att skriva, skriver så om drivkraft, glädje och talang. Han berättar (på sid 132) om sin son som började spela saxofon för att han trodde att det var det han ville göra för alltid. En dag insåg Stephen King att hans son övade bara exakt de minuter som han var tillsagd att öva och då föreslogs att han skulle lägga ner det han trodde var drömmen, att bli bra på saxofon. Sonen blev lättad.

Detta sa mig att när det gällde kombinationen saxofon och min son skulle det aldrig bli något spelande, bara övande. Då är det inte lönt. Då är det bättre att prova något nytt, något där det kanske finns mer talang och där glädjekvoten är högre.

Talang gör hela idén med övning meningslös, när man kommer på något som man har talang för så gör man det (vad det än är) tills fingrarna blöder eller ögonen är färdiga att trilla ur sina hålor. Även när ingen lyssnar (eller läser eller tittar) är varje tillfälle en festföreställning, eftersom artisten är lycklig. Kanske till och med extatisk.

Det enda som kan driva dig att skriva någonting fantastiskt bra är din lust, talangen, allt som gör att du skriver för brinnande livet oavsett vem som ska läsa eller om det du skriver någonsin kommer att läsas. Jag tror att det finns en braständare i just detta. Jag upplever det när jag åker bort själv för att skriva och har odelad tid en hel dag, en hel vecka för att bara få skriva. Det är inte ofta men när det är möjligt så är jag hel. Då njuter jag, då sjunger jag högt, dansar i duschen, glömmer allt annat och bara bara skriver.

Kommentera