Grattis alla kvinnor?

Jag hade inte tänkt att engagera mig i någon debatt och inte heller engagera mig i korkade uttalanden men när jag såg den här tweeten imorse brann det i huvudet på mig och så skrev jag det, beklagade mig lite över att en man väljer att skriva en sådan tweet just idag.

Skärmavbild 2014-03-08 kl. 11.54.27

Det tog inte lång tid innan jag fick veta att det var med avsikt att provocera. Jaha. Jamendåså. Då är det ju helt okej. Eller var det kanske ett skämt? Hahahaha! *kräks*

Vem skrattar i så fall? Ja, inte är det kvinnorna.

Vi bor i ett rätt litet land och det är trevligt, tryggt och gemytligt för det mesta men vi har en tendens att stirra oss blinda på våra egna navelknappar. När jag läste den här killens tweet (för övrigt en man som har många följare och som väljer att ”provocera” så här på kvinnodagen när det kanske fanns annat man kunde använda sitt utrymme till) blev jag uppriktigt ledsen.

Grattis på kvinnodagen alla över två miljoner kvinnor i Kongo som har våldtagits. Grattis på kvinnodagen du 14-åriga flicka som var tvungen att hålla en ficklampa riktad mot din mamma när soldaterna våldtog henne för att sedan rikta lampan mot väggen där de spikade upp din våldtagna syster. Njut av dagen alla ni ca 50 000 kvinnor och flickor i världen som kommer att dö i år på grund av att ni bor i ett land där abort är förbjudet.

Så ”grattis” alla flickor som ammas kortare period än pojkar eftersom pojkar i många länder är mer värda. Grattis att ni slipper så många vaccineringar eftersom era föräldrar hellre satsar på pojken. NJUT av dagen alla 66 miljoner (!) flickor som inte har möjlighet att gå i skolan och njut av dagen ni ca 39 000 flickor som snart tvingas gifta er innan ni blivit stora. Grattis alla ca 28 000 kvinnor som misshandlas i Sverige under ett år. Njut av dagen du hotade kvinna som lever under skyddad identitet och vet att det barnen säger är rätt: om han kommer har vi inte en chans, polisen hinner aldrig fram.

Internationella kvinnodagen är långt mycket mer än att vi ska fortsätta arbeta för lika lön för lika arbete, den är oändligt mycket viktigare än att förminskas till att bara handla om hur vi ska dela upp föräldraledigheten rättvist. Den här dagen är också långt mycket mer viktig och angelägen än att förminskas av någon som vill ”provocera” och skämta.

Det är att förminska kvinnors situation och kamp för att behandlas bättre, respekteras i kropp och själ, få lika villkor som männen, få behålla rätten till sina kroppar och sina åsikter. Låt oss istället använda de utrymmen och möjligheter vi har till att under den här dagen sätta ljus på att dagen behövs och att det är ett mänskligt misslyckande att kvinnor i världen ändå just idag misshandlas, dör, tas ur skolan, våldtas och utnyttjas.

 

2 kommentarer

  1. Carolina skriver:

    Fy fan vad bra skrivet! Jag har sökt efter formuleringarna hela dagen! Tack!

Kommentera