Heja selfien!

1238805_732423913458976_1737628130_nFriends lanserar en kampanj de kallar #unselfie och jag vacklar först, undrar hur de tänker, förstår ATT de tänker men tror att de tänker alldeles uppåt väggarna.

De menar att insidan räknas och att vi ska sluta ta bilder på oss själva eftersom barn och unga som postar s.k. selfies i de sociala medierna riskerar att bli utsatta för kränkningar (Friends kallar det ”nätkränkningar”) pga sitt utseende.

Att en organisation som Friends dels fortfarande håller fast vid begreppet ”nätkränkningar” finner jag rätt hopplöst att ens kommentera. Det är kränkning oavsett arena och redan här upplever jag att det är så många fel på den vinkel som Friends publicerar att jag nästan blir trött. Låt mig få spalta upp i punktform:

– Kränkning är kränkning. Oavsett arena. Oavsett om det sker på skolgården, i klassrummet eller i matsalen eller på nätet. Friends borde inse att det är så, erfarenheten har de. Varför envisas de med att sätta ordet ”nät” framför ordet ”kränkning”? För att det sker på nätet? Jo, jag förstår det men om någon blir illa behandlad på nätet så blir denne någon med all säkerhet illa behandlad även utanför nätet.

– VARFÖR uppmuntra till att INTE ta en selfie? SJÄLVKLART ska ungarna ta bild på sig själva! Vi ska lära dem att vara stolta över sitt utseende, bejaka den de är, insida OCH utsida. Jag begriper ärligt talat inte resonemanget som Friends anammar? Vad vill de? Att de ungar som då blir förolämpade för sitt utseende UTANFÖR nätet ska dra en gammal strumpa över sig? Ska de gå med ansiktet inuti en luva? Ska de ducka på skolgården, gömma sig i matsalen, i klassrummet? Vad vill ni Friends?

Självklart räknas insidan men det gör utsidan också. Det är liksom utsidan som SYNS mest och oftast. Lär istället våra barn och ungdomar att stå för den de är, både på insidan och utsidan. Nu lär Friends ut, i någon kampanj som sprids på facebook och som man utan att tänka efter i ett extra steg sprider, att vi ska dölja eller inte visa vår utsida för då går ungarna ”säkra”? Hur många fel gör Friends i ett enda slag?!

Självklart ska man ta bilder på sig själv, visa vem man är, hur bra man är, hur man ser ut! Vad Friends gör nu är indirekt att sälla sig till de som menar att den som mobbas bör inta en annan attityd, rätta sig efter de som kränker, de som mobbar, de som kommenterar otrevligt och elakt.

Har vi inte kommit längre än så?

Kampanjen #unselfie är ett hån. Ska man börja någonstans ska man inte börja med den som vill visa vem man är, som vill posta en bild på sig själv. Då börjar man med de som inte har bättre vett än att kasta skit på dessa. Vad Friends gör nu är att man lägger skulden och ansvaret på den eller de som visar bild på sig själv, inte på+ de som kränker.

Tänk om, gör rätt.

 

7 kommentarer

 1. Ewa Engberg skriver:

  Så Du menar att anonymiteten bakom kränkningar just på facebook och andra nätarenor inte spelar någon roll? Om jag är taskig mot en skolkamrat, så vet både den utsatta/utsatte vem jag är, och de flesta andra också, men om jag ber någon….gå och dö din fula djävul….på nätet….skapar jag då en ytterligare ångest hon ”offret” eftersom hon/han inte vet vem…..Självklart ska ungdomar vara stolta över både sitt yttre och sitt inre – tyvärr är det så att många små omogna tonåringar – lagt ut bilder på sig själv som de kanske inte helt har tänkt igenom effekten av. Jag tycker Ditt påhopp på Friends i många delar är orättvist och oförtjänt. Tack för ordet.
  Ewa Örnhem-Engberg

 2. Frida Berg skriver:

  Håller med! Friends resonemang är det klassiska ”flytta på den mobbade, inte mobbaren”. Trist.

 3. Christina Stielli skriver:

  Ewa – Läs gärna min text igen. Jag har ingenstans menat att kränkningar inte spelar någon roll. Vad Friends gör är att forma en kampanj som skjuter på fel mål. Man ber indirekt ungarna att gömma sig istället för att ta tag i problemet. Jag möter ca 500 elever varje vecka och som en skrev till mig i ett mail: Som att be oss klä på oss ordentligt för att inte bli utsatta för övergrepp.

 4. Helena Meyer skriver:

  Tack för ett bra inlägg!

 5. Ola skriver:

  Bra och välformulerat!. Tack!

 6. […] Christina Stielli var snabb med att skriva detta blogginlägg igår om det dumma med kampanjen. Och idag publicerade Deeped detta inlägg som även redogör […]

Kommentera